Оружане снаге Мађарске

Оружане снаге Мађарске (мађ. Magyar Honvédség) састоје се из два вида: Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Национална стратегија безбедности и Национална војна стратегија, два основна документа која дефинишу мађарски систем одбране, објављени су 2012. године. Централна начела Националне војне стратегије су одбрана земље, способност учествовања у НАТО и другим међународним операцијама, укључујући и средњерочни циљ формирања снага које ће имати способности за учешће у операцијама високог интензитета.

Мађарска координише своје задатке из области одбране са Чешком Републиком, Пољском и Словачком, у тзв. формату „Вишеград 4“. Сходно томе, Мађарска учествује у Борбеној групи Вишеград.

Мађарска се суочава са мигрантском кризом, обзиром да се налази на правцу кретања илегалне миграције са Истока ка западној Европи, тако да на задацима обезбеђења своје државне границе ангажује и војне снаге.

Издвајања државе за потребе одбране се у неколико последњих година плански повећавају, тако да ће Мађарска вероватно до планираног рока (2026. година) успети да достигне издвајања од 2% БДП за послове одбране. То је уједно и рок до кога је планиран завршетак програма свеобухватне модернизације мађарских оружаних снага, који носи назив „Zrínyi 2026“. Поред тога што се овај програм односи на набавку новог наоружања и војне опреме, он предвиђа и спровођење реорганизације оружаних снага, у смислу реорганизације резервних снага по територијалном принципу.

Оружане снаге Мађарске броје 27 800 припадника (10 450 припадника КоВ, 5 750 припадника РВ и ПВО и 11 600 у здруженим снагама), којима треба придодати 44 000 припадника резервног састава.

Копнена војска

Носилац борбених дејстава копнене војске ОС Мађарске су две механизоване бригаде: Пета механизована бригада у Дебрецину и 25. механизована бригада у гарнизону Тата.

У свом формацијском саставу, Пета механизована бригада КоВ има следеће јединице:

 • командну чету,
 • механизовани батаљон,
 • механизовани батаљон,
 • механизовани батаљон,
 • инжињеријски батаљон за борбену подршку,
 • логистички батаљон,
 • инжињеријску чету за борбену подршку и
 • чету везе.

Двадесет и пета механизована бригада у свом саставу има следеће јединице:

 • командну чету,
 • механизовани батаљон,
 • механизовани батаљон,
 • тенковски батаљон,
 • противоклопни батаљон,
 • батаљон за подршку,
 • артиљеријски дивизион,
 • логистички батаљон.

Као јединице борбене подршке издвајају се 24. извиђачки пук, 37. инжињеријски пук, 43. пук везе, 1. пук за разминирање и речна флотила и 64. логистички пук.

24. извиђачки пук, размештен у гарнизону Дебрецин, у чијем саставу се налазе командна чета, извиђачка чета, чета за дубинско извиђање, тактичка извиђачка чета (HUMINT), чета беспилотних летелица, чета за електронско ратовање и логистичка чета.

37. инжињеријски пук је размештен у гарнизону Сентеш и у његовом саставу налазе се командни вод, мосни батаљон, водоснабдевачка чета, инжињеријска чета и чета за обуку.

43. пук везе се налази у Секешфехервару и у његовом саставу се налазе командна чета, центар за борбено командовање, два центра везе, батаљон везе и логистички батаљон.

1. пук за разминирање и речна флотила размештен је у луци Ујпешт и у његовом саставу налазе се 1. чета за деминирање, специјална чета за уклањање експлозивних направа, речна флотила, К-9 чета за уклањање експлозивних направа, логистичка чета, логистички батаљон и чета за обуку.

64. логистички пук је размештен у Капошвару и у његовом саставу се налазе командна чета, батаљон за подршку, транспортни батаљон, чета за контролу кретања и национални центар за подршку, који се налази у Будимпешти.

Носилац специјалних дејстава је 2. бригада за специјалне операције, која се састоји из два батаљона: 34. батаљон специјалних снага и 88. мешовити лаки батаљон. Оба батаљона су размештена у Ваздухопловној бази Солнок.

РВ и ПВО

У саставу мађарског РВ и ПВО налазе се по једна авијацијска и хеликоптерска база, логистички пук, радарски пук и пук ПВО.

У саставу 59. ваздухопловне базе, размештеној на аеродрому Кечкемет, налазе се ескадрила тактичке авијације “Puma”, ескадрилом транспортне авијације „Teve“, батаљоном за одржавање и логистичким батаљоном.

На аеродрому Солнок размештен је 86. хеликоптерска база, у саставу које се налазе ескадрила транспортних хеликоптера „Erno Rubik”, ескадрила јуришних хеликоптера, мешовита школска ескадрила, батаљоном за одржавање и логистичким батаљоном.

Осам радарских јединица, од којих три радарска центра и пет радарских чета, налази се у саставу 54. радарског пука у Веспрему. Радарски центри су размештени у Бекешчаби, Медини и Банкуту, док су радарске чете размештене у Купу, Јути, Дебрецину, Бекешчаби и Медини.

За противваздухопловна дејства задужен је 12. пук ПВО, размештен у Ђеру. У саставу пука налазе се 1. ракетни дивизион, наоружан системом 2К12 Куб, 2. ракетни дивизион, наоружан ПАРС Mistral, командни батаљон, логистички батаљон и чета за обуку.

Као посебна јединица, а као одговор на обавезе преузете уласком у НАТО, Мађарска је формирала ваздухопловну базу Папа, која је наследник 47. пукка тактичке ловачке авијације. У саставу базе налaзе се Оперативни центар базе, винг стратегијске транспортне авијације опремљен са три транспортна авиона C-17 Globemaster  III, батаљон за подршку, логистички батаљон и група за заштиту информација.

Средства и опрема на употреби у ОС Мађарске

Тенкови
T-72M1 44
Leopard 2A4HU 4
Борбена возила пешадије
БТР-80А/AM 120
БТР-80 260
Инжињеријска возила
БАТ-2 5
БМП1 ВПВ
ВТ-55А 8
BLG-60 8
Возила за РХБ извиђање
K90 CBRN Recce 24
PSZH-IV CBRN Recce
ПОРС
9K111 Фагот (AT-4 Spigot)
9K111-1 Конкурс (AT-5 Spandrel)
Артиљеријска оруђа
Д-20 152 мм 31
Минобацачи
МБ 82 мм
Бродови речне флотиле
Миноловац класе Нештин 3
Патролни брод 2
РВ и ПВО
Авијација
JAS-39 Gripen C 12
JAS-39 Gripen D 2
Airbus А319 2
Z-143LSi 2
Z-242L 2
Хеликоптери
Ми-24В 6
Ми-24П 2
Ми-8/17 14
H125M/AS350 2
Средства ПВО
2К12 Куб 1
Mistral
Радари
RAT-31DL 3
П-18 6
SZT-68UM 6
П-37 14
Поделите садржај сајта

Оставите одговор