Пољска ће изнајмити беспилотне летелице MQ-9 Reaper

У последњој дугој листи инвестиција у своје оружане снаге, Пољска је најавила да ће изнајмити беспилотне летелице MQ-9A Reaper како би ојачала своје способности за извиђање и прикупљање обавештајних података.

Пољски министар одбране Маријус Блашчак објавио је 20. октобра да је Пољска потписала уговор о изнајмљивању беспилотне летелице типа MALE (medium altitude, long-endurance), без откривања даљих информација.

Мимо тога, саопштио је да је уговор о закупу привремено решење које треба да послужи да премости време до набавке сопствених беспилотних летелица.

Блашчакова најава пада у време након што је Пољска обзнанила да, услед погоршања ситуације у региону, намерава да од САД купи беспилотне летелице Reaper.

Званичник агенције за набавке пољског министарства одбране, Криштоф Платек, изјавио је за Ројтерс у марту ове године да држава планира да спроведе хитну баваку беспилотних летелица, без напуштања сопственог програма развоја беспилотних летелица Zefir MALE UAS.

Ово изнајмљивање је последња у низу великих инвестиција у систему одбране Пољске, која је реализована или која ће се реализовати током ове године. Међу њима су куповина тенкова K2 Black Panther и самоходних хаубица K9 од Јужне Кореје, посао  који је вредан око 5,7 милијарди долара, као и набавка самоходних вишецевних лансера ракета K239 Chunmoo.

Када је реч о ратном ваздухопловству и ПВО, Пољска је убрзала испоруку ракетног система ПВО малог домета Mała Narew, те потписала писмо о намерама за набавку додатних шест батерија ракетног система ПВО Patriot.

Пољска је маја ове године најавила и своју намеру да купи додатних 500 лансера М142 HIMARS, којим би наоружала више од 80 артиљеријских батерија. Поред тога, постоји и намера о куповини 96 хеликоптера Apache.

Све ове инвестиције прати куповина ловачких авиона F-35A и тенкова Abrams M1A2 SEPv3, што су набавке наоружања и војне опреме из 2021. године.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор