Svetski dan dece obolele od raka obeležen kod Delijske česme

15.02.2019.

Svetski dan dece obolele od raka, 15. februar, obeležen je danas pod sloganom “I ja se borim” u srcu prestonice kod Delijske česme u Knez Mihailovoj, gde se su okupili roditelji sa decom, ali i brojni sugrađani svih generacija. Cilj ovogodišnje humanitarne akcije je prikupljanje sredstva za novu roditeljsku kuću u Beogradu, a kao i svake godine organizator je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR

Foto:Printscreen

Na današnji dan tradicionalno se organizuju humanitarni skupovi na centralnim trgovima, ulicama i šetalištima u više od 30 gradova širom Srbije sa zajedničkom borbom da se na sve načine pomogne deci koja se leče od raka. NURDOR zajedno sa svim roditeljima, prijateljima i volonterima kroz kampanju podstiče kako pojedince, tako i kompanije na aktivno učešće u projektima koji zajednički olakšavaju hrabrim mališanima i njihovim roditeljima proces lečenja.

– Prikupljamo sredstva za novu roditeljsku kuću. Na teritoriji Beograda trenutno ih imamo tri, međutim malo je. Potrebno je više, jer Beograd je ipak glavni grad i centar gde dolaze svi. Prošle godine skupljali smo sredstva za bolnicu u Nišu, koju smo završili. Sa ponosom mogu da kažem da su novo krilo Klinike za dečje interne bolesti hemato-onkološkog odeljenja izgradili građani Srbije svojim donacijama – objasnila je Zorica Manojlović, organizator NURDOR-a.

Na platou kod Delijske česme u Knez Mihailovoj, postavljeno je nekoliko štandova na kojima su bili izložene šolje, liciderska srca, torbe, baloni… Centralna manifestacija sa muzičkim programom počela je tačno u 12 sati, kada su nastupili “Horoslavci”, “Kolibri”, Vlada i “Bajka”, Saška Janks, kao i mnoštvo umetnika iz sveta glume, koji su na ovaj način pružili podršku deci koja su se izborila, ali i onima koja se i dalje bore protiv opake bolesti.

– Postavili smo tri štanda, na kojima je izloženo nekoliko stvari od šolja do balona sa natpisom “I ja se borim”, koji mogu da se kupe, i oni koji žele da na taj način pomognu. Svake godine, imamo podršku od poznatih ličnosti. Oni su prepoznali da radimo dobre stvari, naši rezultati su vidljivi, a to je najvažnije kada se bavite humanitarnim radom, jer uvek postoji neka sumnja – istakla je za “Blic” Zorica Manojlović.

Svi mališani koji se izleče, imaju mogućnost da borave u nekim od kampova koje organizuje NURDOR. Pored toga, ova organizacija trenutno se zalaže i za promenu zakona o bolovanju roditelja.

– Imamo više od hiljadu organizacionih kampova za rehabilitaciju dece koja su se izlečila. Postoji letnji, zimski kamp, ali takođe i internacionalni kamp u Toskani i Hrvatskoj. Trudimo se i da promenimo neke zakonske procedure. Nadamo se da će se promeniti zakon o bolovanju roditelja, i da oni imaju pravo na odsustvo sa posla onoliko koliko traje izlečenje njihovog deteta, kao i da dobiju 100 odsto nadoknade – objašnjava Manojlovićeva.

Jubilej – 15 godina od postojanja NURDORA-a

Ove godine NURDOR obeležava 15 godina postojanja. Kroz ovo udruženje prošlo je više od 1.500 porodica kojima je pružena podrška u lečenju i nakon njega. Organizatori iz NURDORA pozivaju sve ljude koji žele da pomognu deci sa malignim oboljenjima da pošalju sms poruku na broj telefona 1150, ili na neki drugi način o kojem se mogu informisati putem njihovog sajta.

Izbor: Blic.rs Foto: M. P. / RAS Srbija