Između Pirota i Knjaževca, pogled puca na 1.200 ruža

02.07.2019.

Penzionerke Zorica Jovanović i Ivanka Ristić iz pirotskog sela Temska na najbolji mogući način brinu o izgledu svog sela, koje se nalazi na regionalnom putu prema Knjaževcu i Zaječaru. One su, kraj kuća, uz sami put na izlazu iz sela, zasadile više od 1.200 ruža, čija lepota bez daha ostavlja mnogobrojne prolaznike i vozače koji naiđu u ovaj deo Srbije. Posebno su zanimljive ljubiteljima cveća, koji obavezno tu zastanu i fotografišu se, a dobiju i poneki cvet koji sami odaberu.

Druženje sa cvećem, konkretno s ružama, Zorica i Ivanka su počele s nekoliko sadnica 2003. godine, kada su odlučile da ulepšaju Veliku stranu ovog sela, koje na Veliku i Malu stranu deli reka Temštica.

– Ruže smo i pre toga uzgajale u našim baštama. Međutim, pošto više nije bilo mesta, odlučile smo da otpočnemo sadnju pelcera kraj zidova naših i susedskih kuća, kraj puta. Ovaj naš poduhvat, koji traje više 15 godina, naišao je na odobravanje među komšijama, i tako je nastao dugačak špalir ovog prekrasnog cveća – pričaju Zorica i Ivanka.

Nekadašnje radnice “Prvog maja” i Hidrocentrale Pirot imaju preko 20 vrsta ruža, od kojih su neke jedinstvene. Same brinu o zalivanju, čišćenju grana, orezivanju, đubrenju i svemu ostalom i, kako kažu, stalno razgovaraju sa cvećem, koje voli prisustvo ljudi i njihov glas.

– Ovoliki broj sadnica zahteva mnogo vremena. Ponekad, uz sve kućne poslove koje svakodnevno završavamo, radimo od jutra do sutra. Živopisni špalir privuče pažnju svakoga ko ovuda prođe. Pre nekoliko dana je grupa Kineza koja se vraćala sa Midžora zastala i bila oduševljena. Slikali su se, napravili mnoge video-snimke i nekako nam objasnili da do sada nikad nisu videli da neko tako brine o svom selu, odnosno ulici. Naravno, poklonile smo im buket ruža, koji su sa zadovoljstvom primili i otišli dalje ka Pirotu. Što se tiče paprike i paradajza, ovo povrće odlično uspeva i u najlonskim džakovima i bez pesticida. Na taj način ih proizvedemo kao da smo ih zasadile u baštama, a zaliva ih kiša – zaključuju ove vredne penzionerke, zaljubljenice u ruže.

Čuđenje

Mnogi žitelji sela su ih gledali pomalo čudno kada su umesto paprika i paradajza u svojim baštama zasadile “kraljicu cveća”, a povrće u plastičnom džakovima s prirodnim đubrivom i običnom zemljom izmestile kraj puta. Ivanka je čak uklonila jedan plastenik iz bašte i tu posadila cveće.

Izvor:novosti.rs  Foto:V.Ć.