Takovo: Dvorac Obrenovića doživeo tragičnu sudbinu, sad se gradi iz pepela

17.01.2020.

U junačkom Takovu ove godine kreće izgradnja replike dvorca Obrenovića koji je izgoreo u požaru 1917. godine. Na mestu gde je nekad bila kraljevska vila, nakon vatrene stihije ostali su samo zidovi koji su vremenom propali. Investicionim planom “Srbija 2025” u sekciji Turizam opredeljena su sredstva za izgradnju.

– To će biti još jedan korak ka razvoju turizma u našoj opštini. A Takovo kao istorijsko mesto zasužuje takvu građevinu. Počinjemo sa projektnom dokumentacijom, sledi eksproprijacija kao i izdavanje građevinskih dozvola. Ako sve bude išlo očekivanim tokom, sa radovima ćemo početi do kraja godine. Planirano je da država u ovaj projekat uloži oko pet miliona evra – kaže za RINU predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Prvobotni dvorac bio je namenjem kralju Aleksandru i kraljici Dragi Mašin, a izgradili su ga meštani Takova narodnim kulukom bez novčane nadoknade u čast Obrenovića.

– Spolja je izgledao kao švajcarska vila, a unutra je bio namešten u šumadijsko-moravsko stilu. Imao je prizemlje i sprat, kao i drveno potkrovlje koje je i bilo uzrok požara. Nalazile su se tu i banket sala, sala za kartanje, spavaće sobe i veliki trem, a fasada je bila upečatljiva – kaže Aleksandar Marušić, direktor Narodnog muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Kraljevski par ovde je boravio samo jednom, u leto 1902. godine kad su im svečano bili i uručeni ključevi ovog dvorca.

– Prema zapisima ovde su došli na proputovanju iz Gornje Dobrinje i nastavili dalje prema Čačku i Gornjem Milanovcu. Zbog nesrećne sudbine koja je već sledeće godine zadesila kraljevski par, to je ujedno bio njihov prvi i poslednji boravak u dvorcu koji je srpski narod sagradio za njih – kaže Marušić.

U planu je da replika dvorca Obrenovića, čiji početak gradnje se očekuje u toku ove godine bude polurezidencijalnog karaktera i tu će se primati najviše svetske delegacije.

Izvor: Telegraf.rs/RINA Foto: Foto: Wikipedia/arhivska fotografija