Zrenjanin: Trčali 72 kilometra da bi skućili Dudaše

08.01.2020.

Sedamdeset pet kilometara trčali su od Beograda do Zrenjanina i humanom akcijom organizovanom do perfekcije, skrenuli pažnju svetske i celokupne domaće javnosti, velikim podvigom o kojem će se još dugo pričati. Jedan od najplemenitijih poduhvata u 2019, izvelo je Udruženje “Srbska ponos” iz grada na Begeju, kada su na inicijativu Mileta Stolara istrčali maraton od 75 kilometara i od prikupljenih priloga za svaki kilometar, koji se plaćao 1.200 dinara, zrenjaninskoj porodici Dudaš – kupili kuću.

– Nije bilo lako, mnogo napora i energije uložili smo u ovaj poduhvat, od kojeg su nas mnogi odvraćali, misleći da je nemoguće tako nešto izvesti – kaže Ivan Radosavljević, ultramaratonac i predsednik humanitarne organizacije koja je u gotovo svim anketama u samom vrhu onih koje su izvele plemenite podvige.

Šestočlana porodica Dudaš, u kojoj devetnaestogodišnji David boluje od cerebralne paralize i epilepsije, živela je u nehumanim uslovima u trošnom kućerku na periferiji prigradskog naselja Mužlja.

Istrčanim, a naplaćenim kilometrima, plemeniti članovi ove organizacije, prikupili su novac i kupljena je kuća u Zrenjaninu, u koju su se Dudaševi odmah uselili.

– Ljudi su bili oduševljeni, i bez obzira na to što mi to nismo želeli, za njih smo večiti heroji i zbog toga smo često u kontaktu i lepa su ta naša spontana druženja – kaže Ivan.

Humanitarni ultramaraton istrčan je 24. februara, trčanje je počelo ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, a završio se ispred Hrama Svetog arhangela Mihaila, u Zrenjaninu, a trčali su poznati ultramaratonci Željko Zeljković, Ivan Miškeljin, Goran Nikolić, Miloš Momčilović, Nenad Škundrić, Saša Nikolić, Boris Knežević, Ivan Radosavljević, Miša Kantar i ekipa Zrenjaninskog polumaratona sa Milanom Delićem na čelu, a svojevrsni heroj bio je pas Sizif, koji je istrčao putanju od Beograda do Zrenjanina.

Izvor: novosti.rs Foto: B. Grujić