Zrenjaninac prozivodi šljaku za teniske terene

07.08.2019.

Zbog povećanog interesovanja za gradnju teniskih terena, pojavili su se i stručni radnici koji prave kvalitetnu tenisku šljaku. Milorad Petrović iz Zrenjanina je za deset godina rada pripremio šljaku za 20 terena, a održava ih pedesetak.

„Gde nema mašine, potreban je ozbiljan fizički napor da bi se vratila na mesto pomerena plastika koja označava linije teniskog terena”, kaže Milorad Petrović iz Zrenjanina. Jedan je od malobrojnih u Srbiji koji se bavi mlevenjem i pripremom teniske šljake. Navodi, da iako tako ne izgleda, na ovakvom objektu jedan radnik ima posla cele sezone. I gradnja terena zahteva dva do tri meseca radova.

U poslednjih pet godina, samo na teritoriji Zrenjanina, izgrađeno je 20 novih teniskih terena. Teniska šljaka se kod nas pravi mlevenjem iskljucivo građevinskih crepova i košta 50 evra po toni, a po kvalitetu parira italijanskoj koja je tri puta skuplja.

“Ovo možemo reći da je jedan od većih terena, pošto je 18 metara širine, 37 dužine. Otprilike treba ukupno 50 tona šljake. Otprilike 25 tona treba od nula do osam granulacije i 25 tona od nula do dva”, objašnjava Petrović.

U selu Elemir su teniski teren izgradili prošle godine, a tek tada su shvatili da moraju skoro svakog dana po njemu da bacaju novu tenisku šljaku.

„Šljaku kupujemo naravno. Potrebno je oko tona i po do dve tone šljake godišnje da bi se teren držao na zavidnom nivou. Naravno, potrebno je raditi svakog proleća, prolećno održavanje da bi taj teren bio spreman za sezonu”, objašnjava Marko Kovačević, iz Sportskog društva “Naftagas” iz Elemira.

Cena izgradnje terena od betona i od teniske šljake je slična, s tim što su ovi drugi bezbedniji za korisnike.

“Betonski tereni su za profesionalce. Tu su povrede, naporno je igrati na betonskom terenu. Uostalom na tvrdoj podlozi, vidite, malo-malo pa se povrede i ti vrhunski igrači”, kaže Milorad Petrović, proizvođač teniske šljake.

Izvor: rts.rs