Porcupine

Под називом Porcupine крије се италијанска самоходна хаубица калибра 155 mm, званичне ознаке Centauro 155/39 LW. Ово оруђе је настало заједничким радом компанија Iveco и OTO Melara, а њихов рад на овом пројекту финансирало је Министарство одбране Италије. Намењено је наоружавању средњих бригада оружаних снага Италије, у којој би се поред ове самоходне хаубице налазили и борбена возила пешадије Freccia, ловци тенкова Centauro и друга борбена возила точкаши, развијени на шасији конфигурације 8×8.

Артиљеријско оруђе Porcupine је развијено на шасији ловца тенкова B1 Centauro. Основно наоружање чини хаубица FH70 калибра 155 мм, дужине цеви 39 калибара, смештена у безпосадној куполи. Хаубица користи аутоматски пуњач, тако да је постигнута брзина гађања од осам пројектила у минути. Као и многа друга савремена оруђа артиљерије, и Porcupine има способност симултаног удара у циљ са више пројектила, користећи различите трајекторије. Рад аутоматског пуњача могућ је при свим угловима елевације, која се креће од -5 до +75 степени.

У куполи је смештено свега 15 пројектила, а оруђе може користити све стандардне NATO пројектила тог калибра, али и новоразвијене паметне пројектиле Vulcano компаније Oto Melara, максималног домета 60 км. Од тренутка заустављања самоходне хаубице до испаљења првог пројектила потребно је до три минута времена, док је за напуштање ватреног положаја довољан један минут. Купола има ограничено поље кретања, по 15 степени у леву и десну страну. Захваљујући врло ограниченим капацитетима смештаја пројектила, односно малом борбеном комплету хаубице, предложено је да се Porcupine користи са припадајућим возилом за попуну муницијом; у том случају, за попуну борбеног комплета било би потребно нешто мање од десет минута.

Послуга овог оруђа броји свега два члана, возача и командира. Оба члана посаде су смештена у предњем делу возила.

Прототип самоходне хаубице покретан је дизел мотором Iveco MTCA, снаге 520 КС. Ова снага мотора, у комбинацији са возилом масе 25 тона, довољна је да возило постигне максималну брзину кретања од 100 км/ч и аутономију кретања од 800 км. Прва и друга осовина су управљиве, а при малим брзинама управљива је и четврта осовина.

Први примерак самоходне хаубице Centauro 155/39 LW приказан је јавности на паради поводом 65. годишњице Републике и 150. годишњице уједињења Италије, која је одржана у Риму 2. јуна 2011. године. Након ове демонстрације, прототип је приказан у још неколико наврата, али нити једно приказивање није било пропраћено потребним информацијама. Тако још увек није јасно у ком статусу је прототип самоходне хаубице. Судећи по изостанку испоруке серијски произведених оруђа италијанској војсци, прототип је још увек у фази тестирања. Услед ограничених хоризонталних углова поља дејства и малог борбеног комплета, судбина овог oруђа је практично несигурна. Специфична корелација карактеристика оруђа и ватрених способности може довести до различитих варијанти завршетка овог пројекта – почетка серијске производње, али и до обуставе рада на прототипу и завршетка овог пројекта.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор