САД и Немачка захтевају да Грчка преда Украјини БМП-1

Постоји могућност да Украјина добије више од стотину борбених возила пешадије БМП-1 из арсенала оружаних снага Грчке, уколико Берлин и Вашингтон успеју да убеде Атину. Према грчкој штампи, САД и Немачка су значајно појачали притисак на грчку владу да у помоћ Украјини упути ова борбена возила.

Како извештавају, САД и Немачка навијају да Грчка преда Украјини 130 борбених возила пешадије БМП-1, као и ракетне системе совјетске производње које имају у свом наоружању. Ту се мисли на С-300, Тор-М1 и Оса-АК. Притисак на Грчку интензивиран је у последње две недеље.

У издању Efimerida ton Syntakton стоји да је Грчка успела да се одупре тренутним захтевима, позивајући се на опасност од Турске. Ипак, ово се односи само на системе ПВО, a чак и тада само привремено. По питању борбених возила пешадије, ово није прошло, тако да САД и Немачка захтевају да Грчка преда 130 комада БМП-1 Украјини, уместо којих ће од Бундесвера добити борбена возила пешадије  Marder 1A5. Међутим, Атина још увек није донела своју коначну одлуку.

Поред тога, постоји и директно тражење Украјине да јој се испоруче противавионске ракете Stinger и противбродске ракете Harpoon, али Грчка уопште није ни разматрала слање ових система.

Борбена возила пешадије БМП-1 уведена су у састав механизованих јединица оружаних снага Грчке почетком деведесетих година, након уједињења Немачке и распуштања источнонемачке војске. Тада су Грци набавили 500 борбених возила пешадије БМП, по цени од по 50 000 немачких марака, а који су раније доведени на западне стандарде: нови радио уређаји, бацачи димних кутија, светла, ретровизори… Истовремено, демонтиране су застареле противоклопне вођене ракете 9К11 Маљутка.

BMP1A1-OST

Грци су на сада већ своја возила БМП-1А1 уградили митраљез M2 Browning на куполу. На неким возилима уместо куполе наоружане топом 2А28, калибра 73 мм, уграђени су двоцевни аутоматски топови ZU-23, калибра 23 мм.

Када је реч о ракетним системима ПВО чија се предаја Украјини захтева, Грчка располаже дивизионом С-300ПМУ1 и батеријом 9K331 Tор-M1 у саставу свог Ратног ваздухопловства и са пет батерија система 9K331 Тор-M1 у јединицама Копнене војске.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор