Schwimmwagen

Иако је за амфибијску, војну верзију Volkswagenа одомаћена ознака Schwimmwagen, она није посве тачна. Исправна ознака је Schwimmfahiger Gelandeng Typ 166. Возило је развијено током 1940. за потребе опремања падобранских јединица и требало је да има добре карактеристике за кретање ван путева, спојено са могућношћу савлађивања водених препрека пливањем. Приликом пројектовања возила употребљено је доста компоненти са већ постојећег Kübelwagen-а.

Највећи број произведених возила је коришћен на Источном фронту, а произведено их је 14 625 примерака.

Schwimmwagen је коришћен као замена за различите типове моторцикала које су употребљавале извиђачке и друге јединице. То је било возило малих димензија, са гломазним телом које му је пружало пловност и са пропелером на задњем крају возила за погон возила у води. У возило се могло сместити једва четири војника са опремом, пошто је унутрашњост возила била прилично скучена.

Производна линија се налазила у Волфсбургу, који је био честа мета савезничких бомбардера. Линија је током 1944. затворена, углавном због недостатка сировина. Немци су имали велике захтеве за овим возилом, пошто су га користили сви: од извиђача до команданата јединица који су увидели да је возило врло прикладно за обилазак јединица на терену.

За погон возила је употребљен бензински мотор од 1300 ццм, који је био нешто снажнији од оног у Kübelwagen-у. На возило су се монтирале посебне гуме за вожњу по свим врстама терена.

Пропелер за вожњу у води, био је уграђен на задњем делу возила. Пре уласка возила у воду, рука са пропелером је морала бити спуштена, како би се поравнали пропелер и погонски ланац. Након што би се укључио погон пропелером, остали део трансмисије би био искључен. Управљање возилом у води је вршено путем предњих точкова.

Потребу за возилом овог типа исказао је и Ромел, али се сматрало да ће возило са моторoм са ваздушним хлађењем и способност возила да савлађује водене препреке ипак бити потребније на Источном фронту него у пустињском пределу Африке; Ромел је уместо тога добио Kübelwagen.

ТТ карактеристике Schwimmfahiger Gelandeng Typ 166
Маса 903,5 кг
Дужина 3,825 м
Ширина 1,48 м
Висина 1,615 м
Посада l+3
Наоружање
Погон бензински мотор снаге 25 КС
Аутономија 400-450 кг
Брзина на путу 80 км/ч
на води 11 км/ч

Оставите одговор