Словачка је спремна да Украјини испоручи совјетске тенкове, али у замену за немачке

Словачка је спремна да испоручи Украјини тенкове совјетске производње Т-72 који се налазе у наоружању словачких оружаних снага, али само у замену за добијање тенкова западног порекла. Како је дан раније рекао министар одбране Јарослав Нађ, Братислава би желела да добије немачке тенкове Leopard 2.

Раније најављени трансфер словачких тенкова Т-72 у Украјину још није извршен, као што још увек нису пребачене ни словачке самоходне хаубице Zuzana. Како се чини, Братислава не намерава да само тако одвоји од сопственог оружја.

Прошлог петка у ваздухопловној бази Силач у централној Словачкој одржан је састанак три министра одбране: Словачке, Немачке и Холандије, на којем су изнети захтеви словачке стране. Министар одбране Словачке рекао је својим колегама из Немачке и Холандије да је Словачка спремна да своје тенкове размени за немачке. Тако Словачка за својих 30 тенкова Т-72, који ће ићи у Украјину, жели да добије одређен број немачких тенкова Leopard 2.

Немачка министарка одбране потврдила је да је Немачка спремна за такозвану „размену опреме” у којој ће војну опрему коју су Украјини испоручивале земље НАТО заменити немачка. Међутим, још није јасно када ће ова шема профункционисати, пошто до данас ниједна од „размена” није извршена, већ се све своди на обећања. Поред тога, неколико земаља полаже право на немачке тенкове Leopard 2 одједном, укључујући Чешку и Пољску, а број тенкова је ипак ограничен.

Подсећања ради, Словачка је до данас испоручила Украјини систем ПВО С-300 и друго наоружање и војну опрему, за шта од Европске уније захтева компензацију у износу од 130 милиона евра. Поред тога, Словаци преговарају са Кијевом о набавци ловаца МиГ-29 из свог ратног ваздухопловства, самоходних артиљеријских оруђа Zuzana и већ су се договорили да се поправка оклопних возила украјинске војске одвија у чешким компанијама.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор