Шпанија најавила слање тешког наоружања Украјини

Тенк Leopard 2E оружаних снага Шпаније

По свему судећи, изјава украјинског амбасадора у Мадриду, „да је наоружање које је Шпанија послала Украјини довољна за два сата рата“, стигла до примаоца. Како наводи шпански Ел Паис, шпанска влада је изразила спремност да снабдева кијевски режим тешким наоружањем. Како наводи лист, који се позива на неименоване изворе у шпанском кабинету, власти те земље су одлучиле да снабдеју Кијев тешким наоружањем, укључујући тенкове и противавионске ракете. Напомиње се да ће ово бити прва испорука наоружања ове класе Украјини, пошто је пре тога Мадрид слао само муницију, личну заштитну опрему и лако наоружање.

Уколико ова одлука буде потврђена, готово је сигурно да ће тенкови Leopard 2А4, који се тренутно налазе конзервирани, у ишчекивању модернизације на ниво Leopard 2E, наћи свој пут до Украјине. Још увек се не говори о броју тенкова које би Шпанија послала Украјини.

Поред тога, Шпанија је већ понудила Украјини да обучава припаднике оружаних снага Украјине у употреби тенкова западне производње. Обука би се изводила на територији Летоније, где је шпанска војска распоређена у оквиру батаљонске борбене групе НАТО.

Ракетни систем NASAMS II оружаних снага Шпаније

Шпанци се припремају и да упуте једну ракетну батерију ПВО, али се о моделу ракета још увек нагађа. До данас, шпанска војска је у наоружање увела ракетне системе ПВО MBDA Mistral, MIM-23 HAWK, NASAMS II, MIM-104 Patriot. Украјини ће највероватније бити предат систем Mistral.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор