Češka policija hapsila zbog otimanja zastave Kosova

15.11.2019.

Češka policija je zbog napada na kosovske navijače u četvrtak u Plznju, pred utakmicu fudbalskih reprezentacija Kosova i Češke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, privela šestoro, a uhapsila četvoricu čeških navijača. Oni se terete da su se upustili u svađe sa gostujućim navijačima i da su jednog kosovskog Albanca napali i opljačkali, saopštila je češka policija.

Pred utakmicu uhapšena su četvorica čeških mladića zbog napada na jednog navijača reprezentacije Kosova, na koga su fizički nasrnuli i prema tvrdnjama svedoka za portal Krimi-plzen.cz oteli mu kosovsku zastavu.

“Uhapšena su četvorica navijača, stara 20, 21, 35 i 20 godina. Povedena je istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo izgredništva i povrede zdravlja u pokušaju. Završili su u pritvoru”, kazala je portparol policije Dagmar Brožova.

Tri sata pred početak utakmice, blizu hotela ispred koga su se okupili kosovski navijači, izbila je svađa između čeških navijača iz Brna i kosovskih koja je pretila da se izrodi u opštu tuču tako da je policija intervenisala. Specijalci i policajci sa psima su razdvojili sukobljene grupe, kosovske navijače sproveli da hotela, pa zatim sa ostalima odvela do stadiona. Do fizičkog napada nije došlo. Policija ih je privela i nakon saslušanja pustila”, kazala je češkoj agenciji ČTK portparol policija Dagmar Brožova.

Ovaj susret ocenjen je kao utakmica visokog rizika i policija je preduzela vanredne mere bezbednosti zbog toga što se češki huligani i tvrdo navijačko jezgro često solidarišu sa srpskim navijačima i donose pored čeških i srpske zastave kao i transparente “Kosovo je Srbija”, a u Plzn su na utakmicu reprezentacije stigle brojne grupe huligana maskiranih lica, sa kapuljačama, iz Praga i Brna.

Policija je pozvala i konjičku jedinicu iz Praga. Kretanje navijačkih grupa pratio je policijski helikopter, a gradske vlasti Plzna stavile su na raspolaganje policiji svoje dronove.

Kosovo koje je dugo bilo na marginama pažnje češke javnosti u žižu se vratilo kada je predsednik Češke Miloš Zeman saopštio tokom posete Beogradu u septembru da će predložiti da Češka povuče priznanje Kosova zato što je to zemlja koju vode ratni zločinci. Vlada je 2008. godine Kosovo priznala iako je donji dom parlamenta usvojio rezolucija sa zahtevom vladu da to ne čini.

U strahu od izgreda na stadionu i pred utakmicu Fudbalski savez je odlučio da ne dopusti uobičajenu prodaju ulaznica na internetu. Ograničili su rezervacije samo uz broj svoje lične karte ulaznice a mogu da ih podignu na stadionu na dan utakmice.

Na jednu ličnu kartu, ali uz dostavljanje brojeva ličnih karata za koga su, mogle su da se rezervišu maksimalno četiri ulaznice, a na stadion su uz kosovske navijače mogli da uđu samo državljani Češke jer ulaznice nije mogao da kupi nijedan stranac, čak i kad ima odobren boravak u Češkoj.

Izvor: novosti.rs  Foto: EPA