Zvanično saopštenje US opena: Novak ostaje bez bodova i novca (video)

07.09.2020.

US open se nakon diskvalifikacije Novaka Đokovića obratio i zvaničnim saopštenjem kojim je poručio kako to urađeno da bi se ispoštovala pravila.

Foto:Printscreen

Nakon 11 gemova i izgubljenog brejka u osmini finala je Novak diskvalfiikovan jer je lopticom pogodio linijskog sudiju. Nenamerno i u prvi mah bezazleno, ali je dama u pomenutoj ulozi pala i gotovo da se borila za dah kao joj se dogodilo nešto drastično bolnije.

Nakon odluke čelnika na terenu, javili su se i organizatori zvaničnim saopštenjem:

– U skladu sa grend slem pravilnikom, prateći radnju namernog udaranja lopte na opasan ili nesmotren način na terenu ili udaranja lopte sa nemarnim zanemaridanjem posledica, sudija US Opena je odlučio da diskvalifikuje Novaka Đokovića. Zbog toga će on izgubiti sve poene zarađene na US Openu i biće kažnjen oduzimanjem novčane nagrade na turniru, pored drugih novčanih kazni izrečenih u vezi sa ovim incidentom, napisali su iz američkog turnira.

Dakle, od prvog grend slema nakon nastavka sezone Novak neće dobiti nikakve poene niti novčanu nagradu.

Praktično, Novak će ostati na onim poenima iz osmine finala prošle sezone, a sve zbog odluke ATP koja je zbog pandemije koronavirusa doneta ranije ove godine.

Izgubiće jedino novac koji je do sada zaradio na ovom turniru plasmanom u četvrtu rundu takmičenja. U pitanju je svota od 250.000 dolara.

Novakov razgovor sa sudijama: “Moramo da te izbacimo”

Na društvenim mežama se pojavio snimak dramatičnog sastanka Novaka sa čelnicima turnira na centru terena. Srbin ih je molio da mu daju blažu kaznu, ali uzalud.

Nakon par minuta jedan mu je saopštio da je diskvalifikovan.

U tom momentu čuje se odgovor najboljeg tenisera sveta:

Ali, pre samo minut ste mi rekli nešto drugo!”

Usledio je odgovor suprevizora:

Moramo da te izbacimo, nemamo izbora, jer su sudiju nakon tvog udarca odveli u bolnicu.”

Razočarani Đoković je govorio:

Ona ne mora u bolnicu zbog ovoga! Šta vi birate u ovoj situaciji? Moju karijeru, Gren slem, centralni teren…”

Karenjo Busta: Ne mislim da je namerno, ali je  Novakov potez nedopustiv

Novakov rival Karenjo Busta je nakon meča izjavio kako situaciju nije video, ali da je i pored toga nedopustivo ono što je Srbin uradio. Takođe, Karenjo Busta ne smatra da je potez bio nameran.

– Nisam video momenat. Gledao sam u svog trenera, slavio sam brejk i onda sam video da linijski sudija leži. Bio sam šokiran, rekao je najpre španski teniser.

Ostao je fokusiran Karenjo Busta jer nije očekivao da će tada meč i da se završi, i da će nakon istog srpskog asa čekati žestoka kazna.

– Dok su pričali na mreži, bio sam fokusiran samo na slučaj da moram da nastavim da igram. Sve to je trajalo dugo… Onda mi je Novak pružio ruku. Mislim da nije namerno. Ne mislim da bi bilo ko od nas to uradio namerno. To je samo trenutak. Loša sreća.

Španac je bio saglasan sa novinarima koji su rekli da je Novakov potez bio nedopustiv.

– Naravno da ne možete to da uradite. Pravila su pravila. Sudija i supervizor su uradili pravu stvar, ali nije lako da donesete takvu odluku.

Izvor: blic.rs/ kurir.rs