Ataše Ambasade SAD za Insajder: Beogradu više puta preneta zabrinutost zbog Tešića

11.12.2019.

Džejms Hagenburger, ataše za štampu u Ambasadi SAD u Beogradu, izjavio je za Insajder da je američka ambasada više puta jasno prenela Vladi Srbije svoju zabrinutost po pitanju koje se odnosi na saopštenje Ministarstva finansija SAD od 9. decembra. U tom saopštenju je američko ministarstvo navelo da je na spisak preduzeća i pojedinaca kojima je uvelo sankcije zbog korupcije stavilo i saradnike trgovca oružjem Slobodana Tešića, a koji su „direktno ili indirektno delovali za račun i u ime Tešića“.

Narodna poslanica Marinika Tepić izjavila je juče da je Ambasada SAD u Beogradu pre nekoliko meseci uručila notu upozorenja Ministarstvu spoljnih poslova, u kojoj se navodi da delovanje Slobodana Tešića, povezanog sa trgovinom oružjem, predstavlja „direktnu opasnost po međunarodnu stabilnost i bezbednost“. Ministarstvo spoljnih poslova, međutim, navelo je za Insajder da SAD nikad nisu uputile notu Srbiji o Tešiću, ali da je o toj temi razgovorano u avgustu „po svojevrsnim tezama – talking points o izvoznoj kontroli“.

Insajder je pitao Ambasadu SAD u Beogradu da li su i kada uručili notu upozorenja Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a povodom delovanja Slobodana Tešića i izvozne kontrole, kao i da li su tačni navodi Tepić o sadržaju note.

Džejms Hagenburger, ataše za štampu u Ambasadi SAD u Beogradu, u izjavi za Insajder navodi da Ambasada „ne komentariše sadržaj privatnih sastanaka“, kao i da su „diplomatski razgovori, uključujući i one sa Vladom Srbije, poverljive prirode osim ako se sa domaćinima ne dogovore da pošalju poruku javnosti“.

Međutim, Hagenburger potvrđuje da je bilo razgovora na temu Slobodana Tešića, koji je pod američkim sankcijama od 2017. godine, a čiji saradnici su, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva SAD-a 9. decembra, stavljeni na spisak preduzeća i pojedinaca kojima je ta država uvela sankcije. Kako je navedeno u saopštenju, oni su direktno ili indirektno delovali za račun ili u ime Tešića.

„Koristeći se adekvatnim kanalima više puta smo jasno preneli Vladi Srbije svoju zabrinutost po pitanju na koje se odnosi saopštenje Ministarstva finansija SAD od 9. decembra. Borba protiv korupcije je od ključnog značaja da bi se narodu Srbije obezbedila stabilna evropska budućnost i prosperitet. SAD podržavaju cilj Srbije da postane članica EU“, piše u odgovoru Hagenburgera Insajderu.

Kako dalje navodi, odluka Vašingtona povlači „značajne i opipljive konsekvence za one korumpirane pojedince u Srbiji“ i drugim zemljama „koji narušavaju vladavinu prava, ignorišu međunarodno prihvaćene standarde ljudskih prava i ugrožavaju stabilnost međunarodnog političkog i ekonomskog poretka“.

Tepić: Zbog Tešića nemoguće ući u Vasenarski aranžman; MSP: Srbija aplicirala još pre 10 godina

Poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je u dokumentu koji je dostavljen Ministarstvu spoljnih poslova navedeno i da je „SAD zabrinuta zbog pristupa Tešića u političkom sistemu Srbije“ i da to „ne ide u prilog preporuci Srbiji za njeno članstvo u Vasenarskom aranžmanu“.

„Vasenarski aranžman je važan zbog toga što se njime kontroliše sistem izvoza naoružanja širom sveta. Srbija već godinama pregovora o ulasku u njegovo članstvo. Upravo je Tešić taj zbog kojeg je to nemoguće i upravo su veze Tešića i njegov uticaj na vlast dovele u ovom trenutku do negativne preporuke da Srbija postane članica u Vasenarskom aranžmanu“, navela je Marinika Tepić.

U MSP-u nam je rečeno da su u pitanju lažne tvrdnje Marinike Tepić, te da je „neistina da su SAD ikada uputile notu, niti je uručile ministru Ivici Dačiću ili bilo kome drugome u Ministarstvu spoljnih poslova o Slobodanu Tešiću“.

Upitani da li su se SAD uopšte obratile MSP-u zbog delovanja Tešića, ukoliko nije bilo zvanične note, u Ministarstvu su nam rekli da je o temi Slobodana Tešića razgovarano u avgustu.

„Razgovarano je po svojevrsnim tezama – talking points (teme za razgovor, prim.aut) o izvoznoj kontroli, što čak nije ni u formi non paper, a kamo li nekakve note. Naši državni organi su odgovorili non paper-om u redovnoj komunikaciji, kao i po mnogim drugim pitanjima o kojima razgovaramo. Znači, laž je da je upućena nota i da je prećutana, a razlog je još jedan pokušaj napada na predsednika Vučića i Vladu“, navode u MSP, koji nije odgovorio na naše pitanje šta je bio sadržaj obraćanja SAD Ministarstvu.

U MSP-u su Insajderu rekli da što se tiče tzv. Vasenarskog aranžmana, Srbija je aplicirala još pre deset godina.

Advokatska kancelarija: Orkestrirana kampanja protiv Tešića

Slobodan Tešić angažovao je iz Srbije advokatsku kancelariju Tomanović i jednu od vodećih advokatskih kancelarija iz SAD “Wilmer Hale” koje su, “u saradnji sa najuglednijim američkim finanasijskim forenzičarima, pokrenuli postupak delistiranja pred Ministarstvom finansija SAD”, saopštila je juče advokatska kancelarija Tomanović.

“Dostavljena pravna i finansijska dokumenta zajedno sa forenzičkom ekspertizom u potpunosti potvrđuju da je poslovanje Slobodana Tešića u skladu sa važećim standardima i normama i opovrgli su tvrdnje o navodnom postojanju koruptivnih i nezakonitih elemenata”, navodi se u saopštenju kancelarije Tomanović.

Dodaje se da je postupak pred američkom administracijom i dalje u toku.

“Pravni timovi i međunarodni eksperti su uvereni da će rezultat tog postupka anulirati regionalno orkestriranu kampanju koja se vodi protiv Slobodana Tešića”, piše u saopštenju.

Ministarstvo finansija SAD: Tešić neđu najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu

Slobodan Tešić je pod američkim sankcijama od 2017. godine. Američko ministarstvo finansija pre dva dana je na spisak preduzeća i pojedinaca kojima je uvelo sankcije zbog korupcije stavilo i, kako je navedeno u saopštenju, “saradnike trgovca oružjem Slobodana Tešića”.

„U vreme stavljanja na listu (za sankcije), Tešić je bio među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, i skoro deceniju je bio na listi zabrane putovanja UN zbog kršenja zabrane izvoza oružja u Liberiju. Nakon što je stavljen na listu, Tešić je nastavio da se bavi trgovinom oružjem i da radi kao tihi partner u kompanijama koje indirektno poseduje i njima upravlja. Danas se na listu stavlja devet pojedinaca koji su direktno ili indirektno delovali za račun ili u ime Tešića”, navedeno je u saopštenju Ministarstvu finansija SAD.

Podsetimo, jedini vlasnik kompanije za trgovinu oružjem iz Srbije koji se našao na listi Ujedinjenih nacija za zabranu putovanja je Slobodan Tešić.

Tešić je na toj listi bio do novembra 2013. godine, a na nju je dospeo 2003. i to zbog, kako se navodi, kršenja sankcija UN za izvoz oružja u afrički zemlju Liberiju.

Tokom istrage je utvrđeno da je firma Temeks oružje koje je prema dokumentaciji o izvozu bilo namenjeno Nigeriji u stvari završilo u Liberiji. U tom trenutku ista firma priprema isporuku oružja u Kongo, a  UN zbog sumnje da će i to oružje završiti u Liberiji stavljaju Tešića na listu za zabranu putovanja.

Prema istraživanju Insajdera koje je objavljeno u emisiji Insajder bez ograničenja: Srpska posla u Libiji, Slobodan Tešić je bio učesnik sastanaka u Ministarstvu odbrane Srbije 2013. tokom posete libijske delegacije na čelu sa tadašnjim zamenikom ministra odbrane vlade u Tripoliju Kaledom al Šarifom za koga se kasnije ispostavilo da je bilo povezan sa Al Kaidom.

Sastanak se održao iako je u to vreme Tešić bio na crnoj listi UN-a,  a prema odgovorima iz MO koje smo dobili, libijska delegacija je tada bila u poseti i Tešićevoj kompaniji Partizan Tech u Srbiji.

Pet meseci nakon ovih sastanaka Ministarstvo trgovine izdaje dozvole za izvoz oružja u Libiju, što znači da su posao odobrili i Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova i MUP, a da ništa sporno nisu videle ni bezbednosne službe.

Po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, Insajder je u vezi s ovim dozvolama dobio odgovore od Ministarstva za trgovinu, koje je dozvole izdalo.

Dokumenta pokazuju da je dozvole tražio i dobilo preduzeće Jugoimport SDPR, koje je u stopostotnom vlasništvu države. Za ovaj posao SDPR je dao i sertifikat end user koji potrvđuje da je krajnji korisnik Ministarstvo odbrane Libije. Međutim, taj sertifikat otkriva i da postoji posrednik, i to u svim nabavkama, preduzeće sa Kipra Karso limitid, koje je navedeno kao kupac.

Na osnovu svih informacija, kontradiktornih izjava i istraživanja Insajdera ostalo je nejasno da li je Slobodan Tešić bio učesnik razgovora u Beogradu kao predstavnik Srbije ili Libije, kao što je nejasno čemu posrednik u izvozu oružja između dve države.

Izvor: Insajder/ www.insajder.net. Foto: pixabay