Borelj: Greška je što nismo uspeli sprečiti jugoslovenske ratove

02.12.2019.

Uvek sam kao Španac smatrao da je bila velika greška što nismo uspeli sprečiti imploziju Jugoslavije i jugoslovenske ratove, koji su među istorijski najgorim događajima u Evropi, sa više od 150 hiljada ubijenih, izjavio je za Večernji list novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

Foto:Printscreen

Uz napomenu da ne želi premotavati istoriju, on je dodao da bi u sadašnjoj situaciji zemlje bivše Jugoslavija trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će im za to trebati. Potrebno je da prilagodimo evropske metode i mehanizme i manje oklevamo kako bismo bili efektivniji u okvirima balkanskog problema, na čemu ću raditi sa svojim kolegama, naglasio je Borelj.

Menjanje metode ne znači menjanje konačnog cilja koji, za mene, ostaje isti, ali razumem razočaranje s obe strane, dodao je on. Upitan kako prevazići zastoj u pregovorima Beograda i Prištine, Borelj je rekao da će, čim se formira kosovska vlada posetiti Kosovo, gde nikada nije bio. „Posetiću i Srbiju, u kojoj sam već nekoliko puta bio, kako bih razgovarao s obe strane o novom pristupu rešavanja problema na Balkanu, što je za nas jedan od prioriteta“, naglasio je on.

Upitan da li je problem to što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova odgovio je: „Ne, zašto bi to bio problem?“. „Ne delujem u tom pogledu kao španski ministar, jer preuzimam druge dužnosti. Razumijem da ljudi zaključuju da ako moja zemlja ne priznaje Kosovo, Kosovari me neće voleti. Zamislite, s druge strane, da dolazim iz zemlje koja priznaje Kosovo. U tom bi slučaju smatrali da Srbi neće biti zadovoljni mnome. Postoji određena asimetrija. Priznajem Kosovo, neko je nezadovoljan. Ne priznajem Kosovo, neko drugi je nezadovoljan“, izjavio je Borelj.

Izvor: danas.rs