Stigao zahtev: Priština odlučuje hoće li se na KiM održati srpski parlamentarni izbori

Vlasti “Kosova” nisu dozvolile da južna srpska pokrajina glasa na referendum o izmeni Ustava Srbije januara 2022, kao ni na parlamentarnim izborima u Srbiji u aprilu 2022. godine.

Privremene prištinske institucije saopštile su da su ”upoznate sa zahtevom” da predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji budu održani i na KiM, i navode da će njihov odgovor na taj zahtev biti “u skladu sa ustavom” tzv. Kosova i kao i da će oko njega biti “konsultovan” Briselski sporazum.

”Sadržaj i detalji zahteva biće analizirani i naš odgovor će uvek biti u skladu sa zakonom i ustavom”, naveo je portparol vlade privremenih institucija Perparim Krieziu, a prenosi Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zatražio je 3. novembra pisanim putem od šefa OEBS-a na KiM Majkla Davenporta da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio vladu privremenih prištinskih institucija i da je spreman da sprovede prikupljanje glasova na glasačkim mestima na KiM “pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima”.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala i na kojima su glasali Srbi sa KiM održani su 21. juna 2020. godine i to prema ranijoj praksi, odnosno glasove je prikupljala misija OEBS-a na KiM, nakon čega su prebrojavani u Vranju i Raškoj.

Priština nije dozvolila da u AP KiM u januaru 2022. godine bude održan referendum o izmeni Ustava Srbije, kao ni parlamentarni izbori u Srbiji u aprilu 2022. godine.

Kolporter.rs

 

Podeli:

Najnovije