Шумадија, модуларни СВЛР

„Шумадија“ на једној од изложби наоружања

Производни каталог компаније Југоимпорт СДПР садржи широки дијапазон модерних самоходних вишецевних лансирних система, са различитим одликама и карактеристикама. Један од најсвежијих модела свакако је модуларни самоходни вишецевни лансирни систем назван Шумадија. Шумадија може да користи два типа ракете, које обезбеђују уништење непријатеља на даљинама до 285 км.

На изложби и на паради

Пројекат Шумадија, назван по географском региону у централном делу Србије, развијен је средином десетих година, заједничким радом неколико компанија српске одбрамбене индустрије. Главни учесници пројекта били су Војнотехнички институт, као и компаније EDePro и ваљевски Крушик. Може се рећи да је завршен прототип и да су производни погони припремљени за серијску производњу.

Према ономе што је познато и доступно, на основама, потребним за развој овог пројекта, рађено је током претходних година. Током осамдесетих година, Војнотехнички институт је израдио студију о изводљивости по питању израде самоходног вишецевног лансирног система, великог калибра и великог домета. Деведесетих, рад на овом пројекту је успорен, али са могућношћу да поново дође у први план и да се на основу њега изради читава фамилија оруђа ракетне артиљерије.

Лансирни модул са ракетама калибра 400 мм

Прво јавно приказивање овог система уследило је на сајму наоружања IDEX 2017 у Уједињеним Арапским Емиратима. Касније је приказиван и на другим догађајима, како у Србији, тако и у иностранству; појавио се и на паради одржаној 19. октобра 2019. у Београду, која је одржана у част ослобођења Београда у Другом светском рату.

Појављивање овог система на паради довело је до коментара, али и погрешних закључака да се ради о систему који је уведен у наоружање, што је свакако било далеко од истине; систем још увек није уведен ни у наоружање, нити у серијску производњу. Шумадија је још увек у статусу прототипа.

Модуларни систем

Самоходни вишецевни ракетни лансер Шумадија намењен је за наношење ракетних удара по просторним циљевима непријатеља у тактичкој дубини. Пројекат је заснован на познатом, али не и уобичајеном концепту СВЛР са модуларним пуњењима – заменом транспортног и лансирног контејнера, борбено возило може користити два типа ракета, различитих карактеристика.

Шумадија може дејствовати самостално или у саставу више јединице.

Шумадија користи два типа ракете, назване Јерина 1 и Јерина 2

Прототип лансера је уграђен на шасију теретног возила Камаз, са четири осовине. Кабина је оклопљена и обезбеђује заштиту четворочлане посаде и уређаја од дејства стрељачког наоружања и парчади артиљеријских пројектила. Маса возила износи 38 тона.

Сам лансер се састоји из окретног носача и осцилирајуће платформе. Заузимање елемената за гађање врши се даљински, са конзоле оператера. На лансер се могу уградити два модула са ракетама. Модули у себи имају две ракете Јерина 1, односно шест ракета Јерина 2.

Смештање ракета у лансирне модуле знатно поједностављује одржавање и манипулацију ракетама.

Шумадија располаже инерцијалном и сателитском навигацијом, радио уређајима и модерним системом за управљање ватром. Уз помоћ ових средстава, СВЛР је способан да одреди свој положај, прими податке о циљу и израчуна елементе за гађање. Припрема за лансирање ракета је веома кратка, као и припрема за напуштање положаја након изведеног гађања.

Систем управљања ватром омогућује систему Шумадија да дејствује самостално, као и у саставу батерије која броји до шест лансера, или дивизиона, који броји 18 лансера. Употреба више лансера врши се уз помоћ батеријског/дивизионог командног места које координише рад индивидуалних лансера.

Две ракете

У оквиру развоја система Шумадија, развијена су два типа ракета, различитих карактеристика и намене. Ракете су смештене у контејнерима прикладних димензија и обједињени у унифицираним модулима. Модули дозвољавају лансирање појединачних ракета или читаве салве, у зависности од задатка.

Самоходни вишецевни ракетни лансер Шумадија је на изложбама и парадама приказиван са модулом ракета Јерина 1. Ова ракета је калибра 400 мм, дуга је 8,25 м и тешка 1550 кг. Мотор је на чврсто гориво и он обезбеђује домет ракете од 285 км. Бојева глава је масе 200 кг, а ракета располаже системом вођења базираном на инерцијалној и сателитској навигацији, чиме је обезбеђена висока прецизност; одступање поготка је не веће од 50 м.

Ракета Јерина 2 је настала као продукт даљег развоја муниције за старији ракетни систем М-87 Оркан. Ова ракета, калибра 262 мм, дуга је 4,7 м и тежи нешто мање од 100 кг. Домет ове ракете не прелази 70 км. Модул са ракетама Јерина 2 садржи шест ракета, распоређених у два реда по три ракете. Сходно томе, салва Шумадије наоружане овим ракетама броји 12 ракета.

Поред лансирног возила, у оквиру система је развијено и возило за транспорт и попуну ракетама. Предложено је да ово возило на себи носи четири модула са ракетама било ког типа. Возило има сопствени кран за укрцавање модула на лансирно возило.

Уз обиље могућности

СВЛР Шумадија користи обећавајућу идеју о коришћењу различите муниције, различитих карактеристика, која обезбеђује постизање веома значајних резултата. Основна предност овог система односи се на даљину гађања и флексибилност употребе. Пројектили калибра 262 мм чине могућим наношење удара на већем домету, док ове калибра 400 мм постају аналогне оперативно-тактичким ракетама.

Упоредо са Шумадијом, Србија је радила и на систему Тамнава, који користи модуле са ракетама калибра 122 и 262 мм.

Два модерна самоходна вишецевна лансирна система развијена у Србији способна су да формирају артиљеријски комплекс великих могућности. Уз помоћ ракетних пројектила калибра 122 мм, Тамнава може дејствовати на даљинама од 2 до 3, па до 40 км. Ракете калибра 262 мм могу се користити код оба система и њихов домет је 70 км. И коначно, Шумадија ракетама калибра 400 мм може дејствовати на даљинама до 285 км. Овоме треба додати и могућности које обезбеђују примене различитих бојевих глава, које значајно повећавају жељени ефекат на циљу.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор