Швајцарска војска наручила инжињеријску верзију возила Piranha

Инжињеријска верзија оклопног возила Piranha

Министарство одбране Швајцарске потписало је уговор са компанијом GDELS-Mowag о куповини оклопног возила Piranha IV у верзији инжињеријског возила.

Предмет уговора је куповина 60 оваквих возила, која ће заменити гусеничаре М113 који се налазе у овој улози у швајцарским оружаним снагама још пд 1963. године. На овим возилима ће током 2030. године истећи сви ресурси и биће неопходна њихова замена.

По изјави министра одбране, уговор је вредан 360 милиона швајцарских франака, односно око 364 милиона америчких долара, а испорука првих возила очекује се током 2026.

Возила Piranha IV биће опрeмљена оружним станицама, као и различитом опремом за обављање задатака једног инжињеријског возила; тако су предмет уговора и набавка 24 кран дизалица, 12 миночистача, 60 дозерских ножева и сл.

Piranha је једно од најпопуларнијих оклопних возила точкаша, конфигурације 8х8, са више од 12000 примерака у наоружању оружаних снага 20 земаља, међу којима су и Белгија, Данска, Ирска, Румунија и Шпанија.

Швајцарска војска у свом наоружању већ поседује 32 возила Piranha у верзији самоходног минобацача, ознаке Mörser 16, наоружаних минобацачима RUAG MRO Cobra калибра 120 мм.

Mörser 16

 

Поделите садржај сајта

Оставите одговор