T-122 Sakarya

Вишецевни лансер ракета T-122 Sakarya представља турску верзију совјетског самоходног вишецевног лансера ракета БМ-21 Град. Прототип система први пут је приказан 1995. године, да би први систем био испоручен турским оружаним снагама 1996. године. Серијска производња је започета 1997. године у компанији МКЕМ.

Ради се о аутономном артиљеријском ракетном систему, намењеном за индиректну ватрену подршку сопствених снага, уништавање елемената противваздушне одбране непријатељевих снага, командних места и центара телекомуникација, као и за дејство по линијама снабдевања.

Систем се састоји од два лансирна модула уграђених на шасији камиона MAN 26.372. Лансирни модули садрже по двадесет лансирних цеви калибра 122 мм. Покретање лансирних модула врши се путем хидраулике. У борбеном комплету система налазе се ракете какве користи совјетски систем БМ-21 Град, али и ракете развијене и произведене  у Турској, са касетним бојевим главама које могу садржати противпешадијску или противоклопну субмуницију. Максимални домет ракета износи до 40 км.

СВЛР Т-122 располаже модерним системом за управљање ватром. Систем је намењен прорачунавању елемената за гађање, који се разликују у зависности од врсте ракета којим се дејствује. Поред тога, систем има меморију за до 20 циљева.

Из система се може дејствовати појединачном паљбом или салвом. Пуна салва од 40 ракета испаљује се за 80 секунди и њоме се покрива простор величине 500 х 500 метара.

Послуга лансирног система броји пет чланова и они припремају возило за дејство, односно преводе га из маршевског у борбени положај за време од неколико минута. У случају нужде, возилом рукује послуга од три члана.

Ранији серијски модели система били су уграђени на шасији камиона MAN 26.281.

Унапређена верзија је приказана 2005. године и она је била уграђена на шасији MAN 26.372. Унапређени систем се разликује по томе што су лансирни модули напуњени у фабрици, где с врши и њихово заптивање. Тиме је обезбеђено средство од дејства спољних утицаја, а олакшано је и поновно пуњење система (траје пет минута).

За самоодбрану, систем је наоружан митраљезом калибра 7,62 мм, уграђеним на крову камиона.

Батерија наоружана овим системом броји шест возила-лансера и командно возило, али треба напоменути да возило може дејствовати и самостално, ван састава батерије.

ТТ карактеристике

Тип вишецевни лансер ракета
Порекло Турска
Маса 122 т
Дужина 9,20 м
Ширина 2,50 м
Висина 3,10 м
Послуга 5 чланова
Калибар 122,4 мм
Број лансирних цеви 40
Максимални домет 40 км
Брзина кретања 70 км/х
Аутономија кретања 970 км

 

Оставите одговор