T-300 Kasirga

Оружане снаге Турске су још од осамдесетих година имале потребе за ракетном артиљеријом великог домета. Турска је тако од САД купила малу серију од свега 12 система М270, заједно са две хиљаде ракета калибра 227 мм. Американци нису били вољни да уступе Турцима технологију израде овог система, тако да је Турска убрзо прибегла реверзном инжењерингу ракете М26 калибра 227 мм, како би их самостално производила. Турске компаније су значајно унапредиле своје способности по питању пројектовања и израде ракетних пројектила. Друга серија од 24 оруђа М240 требала је да дође у Турску са балистичким ракетама кратког домета MGM-140 ATCMS, али је на крају отказана.

Током деведесетих година, Турска је контактирала са неколико других земаља, међу којима су били и Кина, Француска и Израел, предлажући им трансфер технологије по питању ракетних пројектила и балистичких ракета, заједнички развој и производњу. Кинеска понуда је оцењена као најбоља и као резултат тога, 1997. је потписан споразум о заједничком развоју и производњи једног модела самоходног вишецевног лансера ракета WS-1 у Турској.

За производњу система названог T-300 Kasirga (Ураган) у Турској била је задужена компанија Roketsan. Овај систем се донекле разликује од оригиналног система. Турска верзија је пројектована на шасији немачког камиона MAN 6×6. Прототип је завршен 2000, када су изведена и прва испитивања. Систем је исте године и уведен у наоружање турске војске. Ван граница Турске систем је продат 2016, када је уведен у наоружање оружаних снага Азербејџана; ови системи су коришћени у сукобу у Нагорно-Карабаху 2020. године и за разлику од система у наоружању турске војске, ови системи су на бази камиона Камаз. Бангладеш је 2019. године потписао уговор са Турском о набавци овог система, са роком за завршетак испоруке у 2021. години.

Систем је намењен дејству по високо вредним метама непријатеља на даљинама до 90-120 км. Уобичајене мете овог система су ватрени положаји непријатељске артиљерије, командна места, радарски положаји, логистички капацитети, рејони прикупљања и др.

Kasirga користи ракете TR-300. Ове ракете су калибра 320 мм, иако се некада због ознаке TR-300 наводио калибар од 300 мм. Систем за дејство по просторним циљевима користи ракете TR-300S домета до 5 км и TR-300E домета до 100 км. За наношење прецизних удара користе се ракете TRG-300K, масе 585 кг, домета 120 км. Маса бојеве главе ове ракете је 105 кг; ракета користи инерцијално навођење са поправком елемената на основу сателитског позиционирања. Одступање поготка је до 10, док је пречник разорног дејства је око 70 метара.

Унапређена ракета, ознаке Block II, има нешто снажнију бојеву главу, али је то за последицу имало смањење домета. Маса ракете је 670 кг, док је домет 90 км. Маса бојеве главе је 150 кг и пречник њеног разорног дејства је око 80 метара. Прецизност је задржана на истом нивоу.

Послуга система броји три члана, којима је потребно око 20 минута да преведу систем из маршевског у борбени положај и заузму елементе за гађање. Систем управљања ватром је аутоматизован, али и са могућношћу ручног рада.

Батерија, као основна јединица артиљерије, броји од  до 9 лансера, уз одговарајући број логистичких возила и командно возило. Сва ова возила су пројектована на шасији камиона MAN. У случају потребе, свако од лансираних возила може да дејствује самостално.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор