Vučević: Kurti je piroman kojem daju i benzin i upaljač, nastavićemo da se naoružavamo

To što se naoružavamo naše građane treba da uspokoji, poručuje ministar odbrane Srbije.

Radićemo sa našim stranim partnerima na tome da adekvatno pojasnimo šta bi dalje naoružavanje Prištine moglo da znači, a takođe ćemo jačati sopstvene kapacitete na svim nivoima, kaže ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

“Dobro znamo sa kakvim se izazovima suočavamo i budite sigurni da nijedan izazov nećemo dočekati nespremni”, poručuje Vučević.

Kako kaže, Priština ne krije da želi da ima sopstveni u vojsku, iako je to potpuno suprotno svim međunarodnim odlukama i sporazumima koji se tiču Kosova i Metohije.

“Jasno je da oni za to imaju podršku pojedinih zapadnih centara moći. Svakako da mi ne možemo promeniti spoljnu politiku SAD i drugih velikih sila, ali možemo i hoćemo da sarađujemo kako bismo popravili svoje odnose s moćnim zemljama i ostvarili što je moguće viši stepen zaštite za Srbe na KiM”, poručuje Vučević.

Dodaje da je naravno veoma opasno, ne samo po srpsku zajednicu u našoj južnoj pokrajini nego i šire kreiranje takozvane vojske Kosova.

“Mi ćemo se upravo zbog toga i truditi da svim političkim i diplomatskim sredstvima objasnimo međunarodnoj javnosti zašto je omogućavanje Aljbinu Kurtiju da ima sopstvenu vojsku isto kao da ste piromanu dali kanister benzina i upaljač u ruke”, napominje srpski ministar odbrane.

Govoreći o potezima Prištine, ministar odbrane kaže da imamo posla sa jednim ekstremistom i fanatikom koji trenutno predvodi kosmetske Albance i koji za cilj ima da izazove rat.

“Ne samo rat između Srba i Albanaca nego i između Srbije i NATO-a. Ipak, mi dobro znamo šta su njihovi planovi planovi i svakako nećemo upasti u zamke koje nam spremaju”, kaže Vučević.

O uvođenju obaveznog služenja vojnog roka ponavlja da mi ne pretimo nikome, nemamo nameru da osvajamo tuđe teritorije, već samo želimo da štitimo sebe i očuvamo mir i stabilnost.

“Hoćemo da naša vojska bude snažna, moćna, sposobna da odvrati svakog potencijalnog agresora. I zato nam je, između ostalog neophodno i da obučimo svoje građane kako bismo ukupnu spremu mogli da podignemo na viši nivo”, pojašnjava Vučević u intervjuu za Kurir.

To što se naoružavamo naše građane treba da uspokoji, poručuje ministar odbrane i dodaje da naša namenska industrija radi punom parom.

“Mi smo se opredelili za vojnu neutralnost i tog koncepta se držimo. Alternativa jačanju vojske je da budemo laka meta svakom potencijalnom agresoru ili da se svrstamo u neki od postojećih saveza. Mi ne želimo ni jedno ni drugo. Zato ćemo se naoružavati dalje, obučavati naše građane i štititi svoju otadžbinu”, kaže Vučević.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije