Z-10

Развој хеликоптера Z-10

Кинези су 1979. године проучавали проблем вођења противоклопних борбених дејстава против великих оклопних формација. Закључак студије је био да се противоклопна борба на овом нивоу може успешно водити употребом јуришних хеликоптера. Сходно томе, приступили су тестирању осам хеликоптера Aerospatiale Gazelle, наоружаних противоклопним ракетама Euromissile HOT.

Средином осамдесетих година, Кина одлучује да развије сопствени модел јуришног хеликоптера. У то време су за војне потребе користили модификоване цивилне хеликоптере, али они нису били адекватни за јуришну улогу и били су прикладни једино за извођење задатака извиђања.

Након тога, Кина је тестирала јуришни хеликоптер Agusta A129 Mangusta, да би 1988. године обезбедила уговор са САД о куповини хеликоптера AH-1 Cobra и лиценцу за производњу противоклопних ракета BGM-71 TOW. Догађаји на Тјенанмену 1989. године утицали су на то да уговор буде отказан. „Обојене“ револуције су спречиле набавку јуришних хеликоптера из земаља источне Европе 1990. и 1991. године.

За то време у Кини, војни врх долази до закључка да јуришни хеликоптери морају бити под командом копнене војске, а не ратног ваздухопловства, те сходно томе формирају и армијско ваздухопловство и за почетак га наоружавају са девет хеликоптера Harbin Z-9. Експерименти са армијским ваздухопловством, вршени на тактичком нивоу, помогли су да се дефинишу захтеви за будућим моделом јуришног хеликоптера. Истраживања су показала и да противоклопна ракета BGM-71 TOW није адекватна, када фаворит постаје ракета AGM-114 Hellfire.

Развој домаћег јуришног хеликоптера, ознаке Z-10, започет је средином деведесетих година. Пројектован је уз техничку помоћ компанија Eurocopter и Augusta, које су званично биле ангажоване за рад на развоју средњег хеликоптера. Касније је потписан уговор са руском компанијом Камов, која је пројектовала основу за хеликоптер Z-10.

Прототип хеликоптера је први пут полетео 2003. године, да би прва серија хеликоптера била испоручена кинеским оружаним снагама у периоду 2009-2010. Прва серија од три хеликоптера је током 2015. године испоручена Пакистану, који је тада изразио жељу да овим хеликоптерима замени своју флоту хеликоптера AH-1.

Верује се да је кинески хеликоптер у класи хеликоптера AH-2 Rooivalk и A-129 Mangusta. Примарни задатак овог хеликоптера је вођење противоклопних борбених дејстава, али поседује и ограничене могућности за вођење противваздушних дејстава.

Опис хеликоптера

Стандардне је конфигурације јуришних хеликоптера, са узаним трупом и степенастом тандем кабином. Нишанџија се налази у предњој кабини, док је пилот у задњој. Бочне стране трупа су закошене, чиме се желело да се хеликоптеру обезбеди мањи радарски одраз.Верује се да су сви витални делови хеликоптери заштићени оклопним плочама.

Главни ротор има петокраку елису, док је четворокрака на репу. Два мотора, модела Pratt & Whitney Canada PT6C-67C, уграђена су у задњи део трупа. Мотори су снаге по 1 142 kW. Иначе, Кина је развила и свој мотор, ознаке WZ-9, који ће се уграђивати у овај хеликоптер. Овај мотор је у потпуности кинески производ, те нема могућности да у се у будућности због неиспоручивања делова доведе у опасност употреба хеликоптера. Хеликоптер је дуг 14,1 м; пречник ротора износи 13 м, док је сам хеликоптер висок 3,8 м. Максимална полетна маса износи 8 000 кг.

Оружни системи хеликоптера

Хеликоптер Z-10, захваљујући модуларном концепту, може се наоружати различитим наоружањем. Усвајање кинеског стандарда GJV289A, који је кинески еквивалент стандарду MIL-STD-1553B, омогућује наоружавање хеликоптера и Источним и Западним наоружањем.

Фиксно наоружање хеликоптера представља топ, вероватно калибра 30 мм, смештен испод носа хеликоптера. На поткрилним подвесним тачкама могу се постављати ракете, али и подвесници са митраљезима и топовима. Топови се могу употребити како за дејство по циљевима на земљи тако и за дејство по циљевима у ваздушном простору. Када је топ уграђен у турелу, поред њега се може уградити и аутоматски бацач граната.

За уградњу у хеликоптер на располагању је три модела аутоматских топова. Први је калибра 23 мм и развијен је у Кини. Највећи калибар топа који се може уградити у хеликоптер је 30 мм, кинеска верзија руског аутоматског топа 2А72. Разлог увођења овог топа у наоружање хеликоптера вероватно лежи у жељи да се поједностави логистичка подршка.

Најснажнији топ предвиђен за наоружавање хеликоптера је топ калибра 25 мм, који је настао реверсним инжињерством америчког топа M242 Bushmaster. Уместо топова, у турели се може уградити и комбинација митраљеза, калибра од 7,62 до 14,5 мм и аутоматског бацача граната.

Ракете ваздух-земља, којима се наоружава хеликоптер Z-10, обухватају моделе противоклопних ракета HJ-8, HJ-9 и HJ-10. Ракета HJ-10 слична је ракети AGM-114 Hellfire и њом се поред дејства против оклопних средстава може дејствовати и по хеликоптерима.

Основни модел ракете ваздух-ваздух, развијене за наоружавање овог хеликоптера, је TY-90, за коју се тврди да има већу ефикасност од преносних ракета земља-ваздух које се обично уграђују на хеликоптере. Кинеске ракете FN-6 и ракете серије QW се такође могу уградити на хеликоптер. Када се хеликоптер наоружава ракетама већих димензија, као што су PL-9 или слична, као што је AIM-9 Sidewinder, број ракета у борбеном комплету се смањује на свега две ракете.

Хеликоптер се може наоружати и лансерима невођених ракетних зрна, калибра од 20 до 130 мм. Најчешће се користе невођена ракетна зрна калибра од 57 до 90 мм, које се уграђују у виду четири лансера невођених ракетних зрна под крилима.

Радар

Упркос првобитном плану, радар за управљање ватром није стандардни део опреме хеликоптера Z-10, из разлога што радар није био спреман за уградњу. Рани примерци хеликоптера су тако тестирани без радара. Радар је производ компаније China Northern Electronic Co, која је део компаније Norinco; масе је 69,5 кг, што износи половину масе совјетских радара те категорије. За разлику од совјетских система који користе две антене,Кинези су се одлучили за коришћење једне антене, слично радару  AN/APG-78 који се уграђује у хеликоптер AH-64D Apache Longbow. Радар је у потпуности интегрисан са осталим системима хеликоптера, као што су детектор радарског озрачења, детектор ласерског зрачења, система контрамера и сл.

Z-10K

Верзије

Z-10, верзија за копнену војску

Z-10K, верзија за ратно ваздухопловство

Z-10 MMW, верзија опремљена радаром са хеликоптера Z-19, ради тестирања.

Оставите одговор