Korona otkazala Guču i veselja, trubači mole Vladu Srbije za pomoć

29.07.2020.

U ovo doba godine trubački orkestri širom Srbije glancali bi svoje instrumente, štimovali poslednje note pred trubački okršaj na Saboru trubača u Guči, i srećno trljali ruke očekujući dobru zaradu.

Sabor je otkazan zbog epidemije virusa korona, a trubači, pa i majstori trube koji su ovu manifestaciju proslavili širom sveta, zbog zabrane veselja i svirki morali su da zasuču rukave i da traže druge poslove.

Zbog teške materijalne situacije, jer svirke nisu imali od početka godine, kapelnici trubačkih orkestara odlučili su da se za pomoć obrate organizatorima Sabora trubača u Guči – Opštini Lulani. U dopisu koji su potpisali brojni trubači, između ostalog se navodi da su oni “u prethodnih 60 godina gradili jedan od najvećih srpskih brendova – Sabor trubača, i takmičeći se na njemu ostvarivali značajan deo sredstava kojima izdržavaju svoje porodice”, te da su najvećem delu članova orkestara jedini prihodi bili od nastupa na koncertima, svadbama, proslavama i drugim javnim događajima.

– Nažalost, ove godine, zbog kovida 19, od početka marta nismo u mogućnosti da sviramo i zarađujemo kako bismo prehranili porodice. Nadali smo se i radovali Saboru u Guči, kao jedinom izvoru prihoda posle više meseci, ali smo njegovim otkazivanjem došli u neizdrživu situaciju. Vidimo da u većini zemalja vlade pomažu svojim umetnicima da prežive ovu katastrofu dajući im određena materijalna sredstva. Naš problem je što nismo organizovani u neki vid udruženja, već jedino Sabor vidimo kao nešto što nas okuplja u prethodnih 60 godina – navodi se u pismu organizatorima trubačke manifestacije, koji bi, nadaju se kapelnici, jedino mogli da budu posrednici između njih i Vlade Srbije, odnosno Ministarstva kulture, od koga očekuju materijalnu pomoć.

Odmah po prijemu pisma predsednik Opštine i prvi čovek Saborskog odbora Milivoje Dolović obratio se ministru Vladanu Vukosavljeviću molbom da “razmotri mogućnost za pomoć kapelnicima trubačkih orkestara i njihovih porodica”.

Veliki broj trubača bio je prinuđen da ove godine pozornice ili sale za veselja, zameni njivama, malinjacima ili drugim voćnjacima i gradilištima. Najviše je onih koji ovih dana beru maline u selima zapadne Srbije, pa i u Dragačevu. Pojedinci su u nadnice poveli čitave porodice. Trubači sa juga zvali su kolege iz zapadne Srbije, moleći ih da im pronađu gazde kod kojih bi brali maline.

– U Srbiji nismo svirali od Nove godine, a poslednji put smo svirku imali u februaru u Grčkoj, na karnevalu – rekao nam je Bojan Krstić, trubački kapelnik iz Vladičinog Hana, koji se na Saboru “okitio” sa dve nagrade, među kojima je i “Zlatna truba”, dar “Večernjih novosti”. – Zato sam tražio drugi posao, jer od nečega moramo da živimo. Pozvao sam kolegu iz Požege i on mi je pronašao domaćina kod koga smo malinu brali cela moja porodica i ja. Nadamo se da ćemo i u branje jabuka i šljiva. Jer, kompletan Han je otišao u nadnice. Bliži se zima, mora ogrev da se obezbedi. Ne bežim ni od kakvog posla, iako sam do sada samo svirao trubu i od toga živeo.

Trubači strahuju da neće imati veselja cele ove godine, nadaju se novogodišnjim proslavama, ali je sve izvesnije da će i one izostati.

Izvor: novosti.rs Foto K. Mihajlović