Megan i Hari odustali od kraljevskih ceremonija: Javnost krivi – ženu

09.01.2020.

Megan je kriva za sve, Hari je papučar ili pak izdajnik koji je izneverio kraljevsku porodicu, kraljica će poludeti, ovo je Megzit – vest da su princ Hari i vojvotkinja od Saseksa Megan Markl odlučili da odstupe sa svih kraljevskih dužnosti i započnu samostalan život izazvala je salve komentara i podelila ne samo britansku, već i svetsku javnost.

“Odlučili smo da se povučemo kao stariji članovi kraljevske porodice i radimo na tome da postanemo finansijski nezavisni, nastavljajući da u potpunosti podržavamo Njeno veličanstvo”, navedeno je u objavi prinčevskog para na Instagramu.

Šta to uopšte znači? Hoće li se odreći kraljevskih titula? Od čega će živeti? Gde će živeti? Šta na sve to kaže kraljica? Sva ta pitanja “morila” su milijarde ljudi dok su čitali vest.

Naravno, jer drugačije ne biva, najčešće sam čula komentare da je glavni krivac za ovu malu dramu Megan i da je Hari ovim potezom uslišio želju svoje drage. Neki bi dodali da je ispao papučar, ali to samo ovi manje solidarni muškarci.

Nekakvo nepisano pravilo da je žena uvek kriva za sve i u ovom slučaju je našlo svoju primenu. Mogli su se čuti komentari da “plebejka” nije uspela da se uklopi u stil života koji sa sobom nosi udaja za momka plave krvi. Naterala je Harija da odstupi od svih privilegija koje ima prinčevska titula i postane običan dečko.

Koliko su osude jake govori i to da je smišljen zvanični naziv za ovu odluku – Megzit. Za svaki slučaj, ako nekom nije jasno ko je glavni krivac za sve.

Ne ulazeći u to da li je moguće da je ovaj potez Harija i Megan samo beg od onih dosadnih obaveza, silnih ceremonija i protokola koje sa sobom nosi taj život, kao i da se neće odreći brojnih privilegija (jasno je neće biti goli i bosi), meni ipak uši para to kako se nekako uvek vratimo tome da je “žena ta koja pokvari čoveka”.

Biće da taj stav, koji prenosimo sa kolena na koleno, volimo primeniti u svakoj situaciji bez obaziranja na to da (gotovo uvek) postoji i druga strana medalje.

Kada već osuđujemo, što drvlje i kamenje ne baciti na Harija. Možda je on taj kome je dozlogrdilo, koji je odlučio da pobegne iz zlatnog kaveza, odbaci okove sa sebe, oslobodi se svih stega koje mu je život nametnuo i postane kao svi drugi. Da ne mora da pazi šta priča, šta oblači, gde ide, kako se rukuje, kome se smeška i sve te manje lepe stvari koje vam donosi titula.

Ne treba zaboraviti da je Hari i do sada umeo da radi stvari na svoju ruku i krši pravila ponašanja kraljevske porodice. Najpoznatiji javnosti su oni prekršaji koje je uradio upravo zbog ljubavi – oženio se ženom van krugova aristokratije, koja je razvedena, meleskinja i ne pripada Anglikanskoj crkvi.

Ali, ne treba zaboraviti da je zbog Harija kraljevska porodica crvenela i pre nego što se “zla Megan” uselila u njihove odaje. Hari je priznao da je pušio marihuanu i konzumirao alkohol još pre nego što je postao punoletan, pojavljivao se na maskenbalu u uniformi koja je neodoljivo podsećala na nacističku, u javnosti su se pojavile i fotografije kako se ljubi sa muškarcem. Znači, Hari je bio dečko od skandala oduvek i Megan u njegovom životu nije presedan.

Ruku na srce, ima i onih koji celu priču posmatraju sa patriotske strane – da je Hari, okrenuvši leđa kraljevskoj porodici, zapravo izdao državu.

Dok sa nestrpljenjem čekamo nove detalje, nama običnim smrtnicima ostaje da i dalje većamo šta je zapravo prelomilo i ko u toj porodici nosi pantalone (mada nije retkost da muški plemići obuku i suknju).

Izvor: rts.rs