ZAHA

ZAHA је нови оклопни транспортер, амфибија, развијен у Турској. Назива се и „морнаричким јуришним возилом“, односно MAV (Marine Assault Vehicle). Развијено је у компанији FNSS, на захтев турских оружаних снага. Уговор којим је дефинисано пројектовање возила потписан је 2017, када је пројекат назван Zirhli Amfibi Hucum Araclari, или скраћено ZAHA. Макета возила је приказана 2018, док је прототип приказан јавности већ наредне, 2019.  године. По концепту, возило ZAHA је слично америчком возилу AAV7, које је у наоружање уведено још седамдесетих година. Сличност се примећује и у димензијама, као и техничким карактеристикама возила. Ипак, ZAHA је потпуно ново и модерније возило од свог незваничног узора. Турска ратна морнарица је поручила 27 возила у три варијанте (23 оклопна транспортера, два командна и два возила за извлачење). Оваква поруџба може индиковати да Турска размишља о унапређењу способности за извођење амфибијских операција. Поред опремања оружаних снага Турске, возило ZAHA је понуђено и иностраним наручиоцима.

Ово гломазно десантно возило је пројектовано ради транспорта пешадије од бродова до обале. Током искрцавања пешадије на плаже, возило пружа и непосредну ватрену подршку, коришћењем уграђеног наоружања. Поред војника, возило може бити употребљено и за дотур материјала на обалу. Након искрцавања људства и средстава, возило се може употребљавати заједно са другим оклопним средствима. Тако се може користити на обезбеђењу контролних пунктова, патролирање и сл.

Оклопно тело има хидродинамичку форму и израђено је од легуре алуминијума. Употребом алуминијума умањена је потреба за великим унутрашњим елементима уздужне и попречне чврстоће трупа, тако да у унутрашњости има више простора.

Оклопна заштита возила обезбеђује заштиту укрцаног људства од дејства стрељачког наоружања и парчади артиљеријских пројектила; вероватно постоји могућност подизања нивоа оклопне заштите уградњом додатног оклопа. Америчко возило AAV7 се до сада показало као врло рањиво на дејство мина и импровизованих експлозивних направа, што је делимично исправљено код турског возила. Поред заштите од пројектила, возило располаже и заштитом од дејства РХБ средстава и пожара.

Возило је опремљено даљински управљивом куполом, која се може наоружати тешким митраљезом калибра 12,7 мм и аутоматским бацачем граната калибра 40 мм.

Посада возила броји три члана и чине је командир, нишанџија и возач. У транспортном одељењу може сместити 21 војника са опремом. Војници се укрцавају/искрцавају путем рампе на задњем делу возила.

За погон возила употребљава се дизел мотор снаге око 500 КС, који је смештен у предњем делу возила и возило масе око 30 тона покреће максималном брзином од око 70 км/ч.  Погон током савлађивања водених препрека врши се путем два пропулзора, смештених на задњем делу возила. Максимална брзина кретања возила на води је 13 км/ч. У случају потребе, возило се кроз воду може кретати и окретањем гусеница, с тим да је тада брзина кретања далеко мања.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор