Zelenski smenio i zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe

Da se u ukrajinskom vrhu nešto opasno komeša jasno je svima, a to potvrđuje i vest da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otpustio zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe Ukrajine Aleksandra Tarasovskog.

Kako prenose ruski mediji, razlog za otkaz nije naveden, ali „Izvestija” podsećaju da Kijev radi na borbi protiv korupcije kako bi se uskladio sa zahtevima koji stoje pred potencijalnim članicama EU.

Za sada nije poznato ko će popuniti njegovo mesto.

Ukrajinski „Unian.net” podseća da se Tarasovski na poziciji zamenika šefa Spoljne obaveštajne službe nalazio od januara prošle godine.

Pre toga, radio je na različitim funkcijama u bezbednosnoj službi Ukrajine, Državnoj službi za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine i Spoljnoj obaveštajnoj službi Ukrajine.

Ove godine u septembru, Vlada Ukrajine, podsetimo, smenila je čak šest zamenika ministra odbrane i državnog sekretara tog ministarstva.

Početkom ovog meseca, smenjen je i Viktor Horenko, komandant specijalnih snaga Ukrajine, koji se na toj funkciji nalazio od jula 2022.

Ukrajinski mediji ranije su prenosili i da Ministarstvo odbrane razmatra nova otpuštanja u Oružanim snagama. Na listi koju su tada objavili ukrajinski mediji bio je i pomenuti Tarasovski, koji je smenjen sinoć, a osim njega spominjali su se i Sergej Najev i Tatjana Ostaščenko.

Ipak, MO Ukrajine demantovalo je tada ove tvrdnje, prenosi Tanjug.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije