Zuzana

Zuzana је верзија словачке самоходне хаубице Dana, компатибилна са NATO. Има модернији систем управљања ватром. Први прототип је израђен 1995. године, а словачке оружане снаге су је усвојиле у наоружање 1998. године. Поред Словачке, у наоружању је имају и ОС Грчке, који су је касније продали и Кипру.

За разлику од многих самоходних хаубица, Zuzana је на платформи Tatra T815 Koloss 8×8. Оваква шасија је јефтинија од гусеничара, како у погледу самог пројектовања и производње, тако и у смислу одржавања.

Zuzana је наоружана топ-хаубицом калибра 155 мм, дужине 45 калибара. Само оруђе је уграђено између два дела оклопног тела. На овај начин је послуга у потпуности изолована од потенцијално опасних механизама хаубице, као и од барутних гасова. Купола са оруђем се може окретати у пуном кругу, док је могућност отварања ватре ограничена на вредност угла од 30° од уздужне осе возила. Може користити сву муницију NATO у калибру 155 мм, а може остварити како индиректну, тако и директну ватру.

Самоходна хаубица је опремљена аутоматским пуњачем, који ради под било којим углом елевације оруђа. Борбени комплет оруђа је 40 пројектила.  У првом минуту хаубица може испалити шест пројектила, односно 30 пројектила за шест минута у аутоматском режиму рада. У мануелном режиму рада хаубица може остварити брзину гађања од 2 пројектила у минути.

Произвођач тврди да систем може остварити MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact Firing) ватру, слично самоходној хаубици PzH 2000, односно да испали више пројектила, под различитом елевацијом, који ће на циљ пасти у истом тренутку.

Zuzana користи три главна типа муниције: тренутно-фугасни, тренутно фугасни повећаног домета и противоклопни пројектил. Максимална даљина гађања, употребом пројектила са гасогенератором, износи 40 км.

Као секундарно наоружање, хаубица је наоружана митраљезом калибра 12,7 мм. Оклопна заштита шити посаду од дејства стрељачког наоружања и шрапнела артиљеријских пројектила. Од осталих система, хаубица располаже системом РХБ заштите и централним системом регулације притиска ваздуха у гумама.

Главна одлика ове самоходна хаубице је брзо поседање и промена ватреног положаја.

Tatra T815 Koloss је возило високе проходности, покретано дизел мотором снаге 355 КС, уграђеног у задњи део возила.

Батерије наоружане овим хаубицама поседују и возило за управљање ватром, пројектованом на бази оклопног возила Tatrapan 6×6, као и возилом за снабдевање муницијом. Хаубице могу дејствовати у оквиру батерије, али могу дејствовати и самостално.

Поделите садржај сајта

Оставите одговор