EU i dalje bez osude ukidanja dinara: Traže pojašnjenje od Prištine

Portparol EK je apelovao da Priština i Beograd izbegavaju akcije koje bi mogle da utiču na stabilnost i da da se ovom temom pozabave u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Portparol EK Peter Stano izjavio je da Evropska komisija (EK) i dalje analizira odluku Prištine o prekidu prometa svih valuta na KiM osim evra i traži pojašnjenja tim povodom.

“I dalje analiziramo i tražimo pojašnjenja o toj odluci, razlozima za njeno donošenje, motivacijama i mogućim implikacijama, ali generalno se od Kosova i Srbije očekuje da izbegavaju nekoordinisane akcije, koje nisu pogodne po normalizaciju odnosa i koje bi mogle negativno da utiču na stabilnost na terenu”, rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu.

On je apelovao na obe strane da se ovom temom pozabave u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Portparol EK je tako odgovorio na pitanje kakav je stav EK u vezi sa odlukom centralne banke u Prištini da zabrani sve valute na KiM starije od evra, imajući u vidu da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao u Davosu da službe EU analiziraju situaciju, dok Beograd upozorava da će doći do obustave isplata plata i penzija u dinarima.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije