Evropski šamar Prištini : Evro nije legalno sredstvo plaćanja na tzv. Kosovu

Kosovo i Crna Gora koriste evro kao de fakto domaću valutu iako nemaju sporazume o tome sa EU, saopštili Evropska centralna banka i Evropska komisija.

Evropska centralna banka je saopštila danas da evro nije legalno sredstvo plaćanja na tzv. Kosovu.

Kosovo nije član EU ali evro od 2002. godine služi kao de fakto sredstvo plaćanja na toj teritoriji, s obzirom na to da je Priština jednostrano usvojila evropsku valutu te godine, navodi se na sajtu Evropske centralne banke i podseća da je isto to uradila i Crna Gora 2002. godine.

“To znači da evro tamo nije legalno sredstvo plaćanja, ali da ga je stanovništvo tako prihvatilo. Pre 2002, stanovnici Kosova i Crne Gore su koristili nemačku marku”, navela je Evropska centralna banka.

Evropska komisija (EK) je, takođe, na svom sajtu istakla da Kosovo i Crna Gora koriste evro kao de fakto domaću valutu iako nemaju sporazume o tome sa EU.

“Ovo je u skladu sa starom praksom kada se tamo ranije koristila nemačka marta, kao de fakto valuta”, navela je EK.

EK podseća da Monako, San Marino, Vatikan i Andora, koje nisu članice EU, koriste evro kao svoju valutu, ali su zaključile monetarne sporazume sa EU.

Kako je navedeno, to im garantuje da proizvode ograničene količine kovanica evra sa svojim dizajnom na jednoj – nacionalnoj strani novčića, ali ne i da izdaju novčanice evra.

Evro koriste i neke francuske prekomorske teritorije koje nisu deo EU, ali nemaju mogućnost izdavanja sopstvenih kovanica.

Centralna banka tzv. Kosova je 27. decembra 2023. usvojila Uredbu o gotovinskom poslovanju, koja će stupiti na snagu 1. februara 2024. godine i predviđa ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom.

Ovo ne znači da su se usprotivili ukidanju dinara u platnom prometu na teritoriji Kosova i Metohije, što Srbija želi da spreči jer bi time život Srba u južnoj srpskoj pokrajini bio značajno otežan.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije