Gradski zavod o stanju vazduha nakon požara u Bloku 70: Građani da nose zaštitne maske

Načelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha pri Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd Andrej Šoštarić je rekao da su prema poslednjim merenjima čestice zagađujućih materija trenutno u padu, ali da građani ipak treba da budu na oprezu.

Načelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha pri Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd Andrej Šoštarić rekao je danas da su ekipe te ustanove i dalje na terenu i da prate koncentracije zagađujućih materija na lokacijama koje se nalaze u zoni uticaja požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu.

On je za Tanjug rekao da su prema poslednjim merenjima čestice zagađujućih materija trenutno u padu, ali da građani ipak treba da budu na oprezu ukoliko borave napolju i da je preporuka da nose zaštitne maske.

Šoštarić je istakao da trenutno ne postoji direktna opasnost po ljudsko zdravlje, ali da će se sačekati sa konačnim rezultatima, kao i da javnost može da se informiše na sajtu Beoeko i na sajtu Zavoda o trenutnoj situaciji kakav je kvalitet vazduha.

Preporuka građanima, kako ističe Šoštarić, je da ukoliko su videli ili osetili dim da zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru.

Kako se navodi na sajtu Zavoda, kvalitet vazduha se prati na automatskim mernim stanicama – Novi Beograd – Omladinskih brigada, Zemun – Tošin Bunar, Zemun – Ugrinovačka, Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo.

U periodu od 7 do 8 sati zabeležen je porast koncentracija zagađujućih materija, pre svega čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun – Tošin Bunar i Zemun – Ugrinovačka.

U periodu od 8 do 09 sati zabeležen je blagi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun-Tošin Bunar i Zemun-Ugrinovačka.

Kako se dodaje, koncentracije zagađujućih materija blago su povišene na mernim mestima Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo.

“Zavod nastavlja da prati koncentracije zagađujućih materija u vazduhu do neutralizacije požara” dodaje se u saopštenju.

U periodu od 9 do 10 sati zabeležen je trend opadanja koncentracije zagađujućih materija koje se mogu dovesti u vezu sa požarom na mernim mestima Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun-Tošin Bunar, Zemun-Ugrinovačka, Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije