Kurti pisao šefu OEBS-a: Za glasanje Srba na KiM potreban poseban dogovor Beograda i Prištine

Aljbin Kurti traži poseban sporazum između Srbije i “Kosova”.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputio je pismo šefu OEBS-a Majklu Devenportu u kome je naveo da mora da postoji poseban dogovor Srbije i Kosova da bi srpska zajednica učestvovala na predstojećim izborima u Srbiji, prenosi “Dukađini”.

Kurti je istakao da sporazum treba da uputi Srbija kao zainteresovana strana i da bude zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova.

“Povodom istog, a u vezi sa pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu, kako bi se omogućilo građanima srpske zajednice na Kosovu sa dvojnim državljanstvom da glasaju na srpskim izborima van Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, neophodan je poseban sporazum između Republike Kosovo i Srbije. Zahtev za ovaj sporazum mora da dođe iz Srbije kao zainteresovane strane. I svaki takav zahtev mora biti zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravne države, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma postignutog ove godine između Kosova i Srbije. Ovim uslovima podstičemo Srbiju da pregovara o ovakvom posebnom sporazumu sa Republikom Kosovo, čime se sprovodi još jedna obaveza iz Osnovnog sporazuma: da doprinosi dobrosusedskim odnosima zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu”, navodi se u pismu Kurtija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zatražio je 3. novembra pisanim putem od šefa OEBS-a na KiM Majkla Davenporta da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio vladu privremenih prištinskih institucija i da je spreman da sprovede prikupljanje glasova na glasačkim mestima na KiM “pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima”.
Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala i na kojima su glasali Srbi sa KiM održani su 21. juna 2020. godine i to prema ranijoj praksi, odnosno glasove je prikupljala misija OEBS-a na KiM, nakon čega su prebrojavani u Vranju i Raškoj.

Priština nije dozvolila da u AP KiM u januaru 2022. godine bude održan referendum o izmeni Ustava Srbije, kao ni parlamentarni izbori u Srbiji u aprilu 2022. godine.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije