Ne raduju se svi Kijevu: otkriveno koje zemlje ne žele Ukrajinu u Evropskoj uniji

Austrija, Mađarska i Francuska ne žele Kijev u Evropskoj uniji, uprkos preporukama Evropske komisije da se otpočnu pregovori sa Ukrajinom o pridruživanju zajednici, piše portal „EU obzerver”, pozivajući se na evropskog diplomatu.

„Austrija će, nesumnjivo, sprečavati ulazak Ukrajine u EU, ali ona će se kriti iza Mađarske. Uprkos novoj retorici, Francuska u stvarnosti ne želi Ukrajinu u EU, a Nemačka igra ciničnu igru”, rekao je sagovornik portala.

Kako je pojasnio, Berlin se, pod izgovorom širenja EU, zalaže za izmene u sporazumima EU koje bi omogućile zemljama zajednice da donose odluke kvalifikovanom većinom glasova, a ne jednoglasno. To bi, navodno, dalo Nemačkoj „veću vlast” unutar organizacije i pomoglo bi da se brže reši sudbina ulaska Ukrajine u EU.

„Ali Nemci u stvari ne veruju da će Ukrajina ući u EU”, rekao je diplomata.

Podsećamo, Evropska komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom. Kako je navedeno, da bi postala član Unije Ukrajina mora da završi pregovore o ekonomskoj, političkoj i kulturnoj reformi. Ističe se da rok pristupanja Ukrajine EU zavisi od reformi i principa dodeljivanja članstva „po zaslugama”.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Ukrajina „u svakom pogledu” nije spremna da počne pregovore o članstvu u EU.

Ukrajina i Moldavija su dobile status kandidata u junu prošle godine, kada su im postavljeni zahtevi za formalno otpočinjanje pregovora. U Uniji su više puta priznali da je takva odluka imala više simbolički značaj – da se Kijev i Kišinjev podrže u suprotstavljanju Moskvi, prenosi Sputnjik.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije