Nastavak progona: Kurtijeva policija uhapsila još jednog Srbina na Jarinju

Slaviša Nedeljković je osumnjičen da je počinio “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Srbin Slaviša Nedeljković iz Vučitrna uhapšen je na Jarinju zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopštila je Kosovska policija na svom Fejsbuk profilu.

Kosovska policija je u saradnji sa policijskim istražiteljima uprave za istraživanje ratnih zločina privela Nedeljkovića zbog sumnje da je počinio krivično delo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, počinjen tokom 1998-1999. godine na području opštine Vučitrn.

“Slaviša Nedeljković iz sela Nevoljane kod Vučitrna, otac dvoje dece koji decenijama živi i radi u Čačku kao poreski inspektor, priveden je na Jarinje, a nakon zadržavanja u policijskoj stanici u južnom deo Kosovske Mitrovice odveden u Prištinu”, kaže se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako navode, ovo nije prvi put da je neko ko je poslednjih godina često posećivao Kosovo i Metohiju “iznenada postao interesantan prištinskim progoniteljima zbog navodnih krivičnih dela, a Nedeljković se tereti za navodni ratni zločin iako je nikada nije bio deo policijskih ili vojnih snaga.”

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kao i u sličnim slučajevima u prošlosti, pružila je Srbinu pravnu i drugu pomoć.

“Jasno je da se uporedo sa kampanjom pritiska na Srbe na severu pokrajine, koja ima za cilj njihovo proterivanje, sprovodi i kampanja zastrašivanja ljudi koji dolaze da posete svoja imanja i rodbinu, kako bi se srpski narod potpuno izolovao i obeshrabrila svaka pomisao raseljenih da se vrate”, navodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako ističu, “zločinačka politika Prištine može samo da izazove nove tenzije i tenzije na terenu”.

Dodaju da bez obuzdavanja takve politike nema pravog napretka u procesu normalizacije odnosa.

Nedeljković je, kako je saopštila Kosovska policija, upućen u policijsku stanicu i očekuje se da će biti saslušan u prisustvu branioca, a u saradnji sa nadležnim organima biće preduzeti svi dalji postupci.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije