Zelenski nazvao veoma opasnom retoriku Trampa o ratu u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je zabrinut zbog mogućnosti da se Donald Tramp vrati u Belu kuću i Trampovu tvrdnju da bi mogao da zaustavi rat Ukrajine s Rusijom za 24 sata ocenio kao „veoma opasnu”.

Zelenski je pozvao bivšeg predsednika SAD i kandidata za republikansku predsedničku nominaciju da poseti Kijev, ali tek ako Tramp ispuni svoje obećanje.

„Donalde Trampe, pozivam vas u Ukrajinu, u Kijev. Ako možete da zaustavite rat za 24 sata, mislim da će to biti dovoljno da dođete”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je takođe izrazio zabrinutost zbog toga što bi SAD preduzele jednostranu akciju koja ne bi uzela u obzir perspektivu Ukrajine, primetivši nedostatak detalja oko Trampovog „mirovnog plana”.

Zelenski je opisao retoriku bivšeg predsednika kao „veoma opasnu” i delovao je zabrinuto da bi Trampova ideja o rešenju putem pregovora mogla da uključi to da Ukrajina napravi velike ustupke Rusiji.

„(Tramp) će donositi odluke sam, a… čak i da ne govorim o Rusiji, već bez obe strane, bez nas”, rekao je Zelenski. „Ako to kaže javno, to je pomalo zastrašujuće. Video sam mnogo, mnogo žrtava, ali ovo mi zaista pomalo izaziva stres”.

Dodao je: „Zato što čak i ako njegova ideja (za okončanje rata) – koju još niko nije čuo, ne radi za nas, za naš narod, on će ionako učiniti sve da svoju ideju sprovede. A to me malo brine”.

Kolporter.rs

Podeli:

Najnovije